Istnieje wiele pomysłów na to, co zrobić z bananów. Można z nich przygotować różnego typu dania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przedstawiamy ciekawe inspiracje, jak wykorzystać dojrzałe banany oraz niedojrzałe lub średnio dojrzałe.

Co zrobić z dojrzałych bananów?

Dojrzałych bananów z brązowymi plamkami nie trzeba wyrzucać. Jak najbardziej nadają się one do jedzenia, są słodkie i zapewniają potrawom kremową konsystencję. Podpowiadamy, w jaki sposób zastosować je w swojej kuchni.

1. Naturalne lody bez maszynki

Pierwszy pomysł na to, co zrobić z dojrzałych bananów, polega na ich użyciu do przygotowania kremowych lodów. Nie wymagają one użycia maszynki – wystarczy pokroić banany na kawałki, umieścić je w zamrażarce, a po kilku godzinach zmiksować, uformować i nałożyć do salaterek. Na sam koniec można polać lody polewą czekoladową oraz ozdobić bakaliami. Banany nadają się świetnie do zrobienia lodów ze względu na to, że podczas zamrażania nie wytwarzają się na ich powierzchni kryształki lodu. Inne owoce, np. jagody, truskawki czy maliny, można dodać do lodów dopiero bezpośrednio przed ich podaniem.

2. Bananowe smoothie

Doskonały pomysł na banany, które są już mocno dojrzałe. Sprawdzą się one świetnie do zrobienia kremowego i słodkiego koktajlu. Do smoothie z banana można dodać dowolne inne owoce oraz liściaste warzywa, np. szpinak, jarmuż czy sałatę. Świetnie smakuje również bananowy koktajl czekoladowy z kakao lub karobem. Smoothie bananowe jest pożywnym i pełnym witamin daniem na śniadanie czy podwieczorek. Jego przygotowanie trwa tylko chwilkę, dlatego będzie to świetny pomysł na banany dla osób zabieganych.

3. Muffinki z bananem

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z bananów, spróbuj upiec bananowe muffinki. Dojrzałe banany sprawiają, że wychodzą miękkie, pożywne oraz przez długi czas zachowują świeżość. Możesz połączyć banany z mąką pszenną lub orkiszową. Warto również dodać do muffinek suszone daktyle, dzięki którym będą jeszcze słodsze i smaczniejsze. Dobrze komponują się także z mielonymi migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Bananowe muffinki świetnie sprawdzają się na piknik czy słodką przekąskę do pracy.

4. Budyń z bananów i kaszy jaglanej

Dojrzałe banany warto także wykorzystać do zrobienia gęstego budyniu z bananów i kaszy jaglanej. Jego przygotowanie nie jest niczym trudnym – wystarczy ugotować kaszę jaglaną na mleku, po czym zblendować ją z dojrzałymi bananami. Aby wzbogacić smak budyniu, można dodać do niego dowolny sok owocowy, np. malinowy czy porzeczkowy. Budyń w tej wersji wyróżnia się oryginalnym smakiem, a zarazem jest wyjątkowo pożywny.

5. Chlebek bananowy

Przykładem dania z bananów może być również chleb przygotowany na bazie dojrzałych owoców. Pieczywo takie można zrobić nawet bez użycia miksera w czasie około 15 minut. Do chlebka warto dodać orzechy, migdały, mak, ziarna słonecznika, a także suszone śliwki. Dobrym pomysłem może być także wzbogacenie składu o starte jabłka, które nadadzą chlebowi odpowiedniej wilgotności. Pieczywo z bananem wychodzi słodziutkie i delikatne. Sprawdzi się dobrze na śniadanie, a także jako deser do herbaty. Dobrze komponuje się z pomidorami, ogórkiem oraz roślinnymi pastami do pieczywa.

Co zrobić z niedojrzałych lub dobrych bananów?

Wiesz już, co zrobić z bananów dojrzałych, jednak równie sporo zastosowań kulinarnych mają zielone lub średnie dojrzałe banany. Cechują się one sporą zawartością skrobi oraz błonnika pokarmowego. Przedstawiamy 5 pomysłów na dania z bananów niezbyt dojrzałych.

1. Płatki owsiane z bananami

Niedojrzałe lub dobre banany świetnie pasują do porannej owsianki. Ich dodanie do płatków sprawi, że potrawa będzie słodka, pożywna i bardziej kremowa. Owsianka bananowa dobrze smakuje zarówno na mleku, jak i na wodzie. Oprócz bananów warto dodać do niej inne owoce – najlepiej sezonowe. Dobrze będą się one komponować m.in. z malinami, truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami czy gruszką. Płatki owsiane można zastąpić orkiszowymi lub jaglanymi. Owsianka z bananami świetnie smakuje z dodatkiem suszonych daktyli, rodzynek oraz orzechów.

2. Banany w słodkiej galaretce

Dobry pomysł na banany średnio dojrzałe polega na zalaniu ich słodką galaretką z żelatyną. Deser taki jest wyjątkowo orzeźwiający i słodki. Oprócz pokrojonych na kawałki bananów do galaretki można dodać inne owoce, zwłaszcza egzotyczne, np. ananasa, papaję, kiwi czy winogrona. Warto również wykorzystać sezonowe truskawki, maliny czy borówki. Deser najlepiej podać w pucharku i posypać startą czekoladą lub drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

3. Sałatka z zielonych bananów

Niedojrzałe banany doskonale nadają się do przygotowania zdrowej i pełnej witamin sałatki. Przy dobieraniu pozostałych składników warto zachować spójność kolorystyczną i postawić na inne zielone warzywa i owoce, np. sałatę, kiwi, ogórki czy szpinak. Sałatka bananowa dobrze będzie również smakować z dodatkiem awokado. Warto ponadto pokusić się o wzbogacenie jej owocami granatu, aby nadać potrawie egzotycznego wymiaru i sprawić, aby była bardziej orzeźwiająca.

4. Bananowe chipsy

Niedojrzałe banany cechują się sporą zwartością skrobi oraz jędrną konsystencją, dzięki czemu można wykorzystać je do przygotowania smażonych przekąsek. Warte polecenia są zwłaszcza bananowe chipsy. Aby je zrobić, wystarczy umieścić w rozgrzanym piekarniku pokrojone plasterki bananów i poczekać, aby staną się złote i chrupiące. Chipsy bananowe to przekąska w wersji na słodko, która nie zawiera soli. Dzięki temu jest znacznie zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych chipsów. Sprawdzi się świetnie podczas wieczorów filmowych i wszelkiego typu imprez o luźnym charakterze.

5. Szaszłyki owocowo-warzywne

Niezbyt dojrzałe banany warto również wykorzystać do zrobienia oryginalnych szaszłyków. Jeśli dobierzesz inne warzywa i owoce, wtedy danie to będzie zachwycało różnorodną paletą kolorów. Oprócz bananów możesz użyć m.in. paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana, marchewkę, ziemniaki czy jabłko. Jeśli znudziły ci się tradycyjne szaszłyki, taka wersja będzie stanowiła oryginalną i smaczną odmianę.

Jak widać, dla chcącego nic trudnego i mając w kuchni zarówno banany niedojrzałe, jak i przejrzałe, możemy wypróbować różne dania. Przepisy na dojrzałe banany to ostateczność, jeśli umknie nam moment, kiedy owoce są idealnie dojrzałe. Warto wiedzieć, że bananów nie przechowujemy w lodówce, a na kuchennym blacie w przewiewnym koszu. Jeżeli obok bananów znajdują się jabłka - te szybciej dojrzewają.