Co zrobić z aronii?

Aronia jest rodzajem krzewu, należącym do rodziny różowatych i zaliczanym do "superfoods", czyli produktów o niezwykle korzystnym wpływie na zdrowie. Posiada bowiem wiele cennych właściwości - przede wszystkim zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników, chroniąc tym samym organizm przed stresem oksydacyjnym. Aronia pozytywnie wpływa między innymi na naczynia krwionośne, ale też na oczy. Jest polecana również osobom, które mają nawracające kłopoty z pęcherzem. Z uwagi jednak na smak owoców, które są niezwykle cierpkie i gorzkie, nie da się nimi zajadać bez uprzedniego przygotowania, tuż po zerwaniu z krzewu. Najlepiej przygotować z nich przetwory, którymi będziemy się raczyć przez całą zimę! 

Do czego wykorzystać aronię w kuchni?

Najczęściej przygotowuje się z niej sok. Ale w kuchni - prócz soków - możemy przygotować z nich także pyszne dżemy, konfitury i galaretki. Owoce można też ususzyć i w taki sposób spożywać lub dodawać do herbaty jak dodaje się plasterki cytryny. Wybornym smakiem wyróżnia się także nalewka z aronii. Aronia nadaje się też świetnie na kompot. 

1. Sok z aronii

Co zrobić z aronii na zimę? Większość osób wykorzystuje owoce do wykonania pysznego soku. Można go dodawać do herbaty albo rozcieńczać z wodą - czy to przegotowaną, czy też mineralną. Sok z aronii warto spożywać regularnie, ponieważ posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie soku z aronii lub samych owoców, zapobiega powstawaniu cukrzycy, a u chorych na tę chorobę pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, m.in. łagodzi wrzody żołądka. Co więcej, wykazuje działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UVB. Korzystnie wpływa na wzrok, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Sok najlepiej przygotować samodzielnie, w domu - wówczas mamy największą pewność co do jakości składników, a w konsekwencji również co do wartości zdrowotnych produktu. Przygotowanie takiego soku jest bardzo proste - wystarczy do tego aronia i cukier, choć można użyć też na przykład liści wiśni dla smaku. Najważniejsze by owoce aronii wcześniej trafiły do zamrażalnika - pozwoli to zniwelować ich cierpki smak. Do przygotowania soku potrzebny będzie sokownik, w którym gotujemy owoce z cukrem. Takie przetwory sprawdzą się zwłaszcza zimą - pomogą w walce z przeziębieniami i będą wspierać odporność organizmu

2. Syrop z aronii

Podobnie jak w przypadku soku najważniejsze jest wcześniejsze przemrożenie owoców - dzięki temu syrop nie będzie później tak gorzki i cierpki. Oznacza to, że sok czy syrop możemy przygotować w każdej chwili - niekoniecznie tuż po zebraniu owoców. Do przygotowania syropu może zostać bowiem użyta aronia mrożona. Dla smaku możemy dodać do niego jeszcze sok z cytryny albo wykonać mieszany syrop - z aronii i jabłek.

Jak przygotować syrop? Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 20 minut i zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie wywar odcedzamy, dodajemy do niego cukru, a następnie całość zagotowujemy. Syrop jest gotowy - można go przelać do butelek i poddać procesowi pasteryzacji, by cieszyć się nim przez cały rok!

3. Dżem z aronii

Dżem z aronii może być pyszną przekąską, która trafi na kanapkę zjadaną na śniadanie czy kolację. Może też stanowić nadzienie do naleśników czy dodatek do racuchów. Dżem jest przy tym łatwy w wykonaniu. Część owoców należy zmiażdżyć w garnku, zasypać cukrem i zagotować na małym ogniu, po czym dodać do nich resztę owoców i znów zagotować. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a potem znów gotujemy na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje.

Z uwagi na gorzki smak aronii do przetworów dodaje się zwykle sporo cukru. Można jednak również przygotować dżem niskosłodzony, który również korzystnie wpłynie na organizm, a przy tym będzie doskonały dla osób, które pragną ograniczyć cukier w diecie. Aronię można dla smaku wymieszać z innymi owocami - na przykład z jabłkami czy pomarańczami. Można także pokusić się o smaczne przyprawy, jak na przykład cynamon. 

4. Konfitura z aronii

Konfitura z aronii sprawdzi się nie tylko jako dodatek do naleśników, ale będzie też idealnie pasować do mięsa. Można ją nakładać na kanapkę, dodawać do grysiku i wielu różnych deserów. Odznacza się ciekawym smakiem, a przede wszystkim jest niezwykle zdrowa. Jak ją przygotować? Potrzebujemy owoców i cukru, którym je zasypujemy, a następnie podlewamy całość wodą. Aronię z cukrem trzeba zagotować, później pozostawić do ostygnięcia, a następnie ponownie dość długo gotować na małym ogniu by konfitura zgęstniała.

Konfitura z aronii może zostać przygotowana z dodatkiem wielu różnych owoców - wszystko zależy od upodobań konkretnej osoby. Do wyboru są między innymi:

  • jabłka
  • śliwki
  • gruszki
  • truskawki
  • maliny
  • pomarańcze.

Można też wymieszać kilka różnych owoców, na przykład zdecydować się na dżem z aronii, jabłek i gruszek. Konfitury mogą zostać wzbogacone o ciekawe przyprawy, które dodadzą im wyjątkowego smaku - na przykład cukier wanilinowy, cynamon czy przyprawę do piernika. 

5. Nalewka z aronii

Co można zrobić z mrożonej aronii? Wyborną nalewkę! Można do niej dodatkowo dodać liście aronii lub wiśni, ale nie jest to konieczne. Nalewka i tak będzie pyszna oraz wyjątkowo zdrowa - wpływając korzystnie między innymi na układ pokarmowy i odporność. Nalewka z aronii wykazuje też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze oraz poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Możemy się nią znakomicie rozgrzać w jesienno-zimowym okresie. Ewentualne dodatki zadecydują o jej ostatecznym smaku. Możemy zaś dodać do niej na przykład:

  • miód
  • cynamon
  • wanilię
  • imbir
  • kardamon
  • pomarańczę
  • cytrynę
  • goździki.

Najprostszy sposób zakłada jednak użycie wyłącznie owoców aronii, cukru, wody oraz spirytusu lub 40% wódki. 

6. Galaretka z aronii

Galaretka z aronii będzie wspaniałą przekąską na letnie dni i wieczory. Najlepiej przygotowywać ją z niezbyt dojrzałych owoców, gdyż posiadają najwięcej pektyn o właściwościach galaretujących. Można również przygotować galaretkę z soku z aronii - wystarczy dodać do niego pektynę w proszku lub żelatynę czy inną substancję żelującą. Gorącą galaretkę przekłada się do wyparzonych słoików, a następnie zakręca i ustawia do góry dnem aż do wystygnięcia. 

7. Kompot z aronii

Do aronii można dodać również jabłka, śliwki, rabarbar lub liście wiśni. Taki kompot można spożyć od razu, ale też przelać do słoików. Owoce aronii wystarczy zalać wodą, zagotować, dodać cukier, a następnie gotować przez kwadrans. Kompot można podawać razem z obiadem - będzie pysznym i wyjątkowo zdrowym dodatkiem do niego.