Tatar kojarzy nam się zazwyczaj z mięsną potrawą z surowego mięsa. Ma ona wielu fanów i wcale nas to nie dziwi. Ale czy jest jakaś opcja dla osób, które nie jedzą mięsa? Oczywiście.

Tatar z cukinii brzmi dziwnie? Zróbcie ten przepis, a już na dobre zagości w waszym menu. Robi się go prosto, składniki macie ogólnie dostępne, a efekt powala. To najlepsze, co możecie zrobić z cukinii na zimę. Nawet mięsożercy pokochają to danie.

Składniki na tatar z cukinii z koncentratem pomidorowym:

  • 2 kg cukinii
  • główka czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziołowego
  • oliwa z oliwek
  • pieprz gruboziarnisty

Wykonanie:

  1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Solimy i odstawiamy, aż puści wodę.
  2. Cebulę kroimy na drobną kostkę.
  3. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy już zmięknie i lekko się przyrumieni, odciskamy cukinię z nadmiaru wody (najlepiej w rękach) i dorzucamy na patelnię do smażonej cebuli. Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy na średnim ogniu.
  4. Dolewamy sos sojowy i solimy. Wszystko chwilę mieszamy i dodajemy cukier. Znów chwilę smażymy.
  5. Teraz dodajemy pieprz ziołowy i ostrą paprykę, oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wszystko mieszamy i po chwili dolewamy łyżkę octu winnego. Wszystko dokładnie łączymy. Całość smażymy 20-30 minut na średnim ogniu, żeby odparowała woda i tatar zgęstniał. Na koniec sypiemy trochę gruboziarnistego pieprzu do smaku.
  6. Po tym czasie gorące danie przekładamy do wyparzonych słoików. Z tej porcji wychodzą 4 średnie słoiki.
  7. Wekujemy na sucho, owijając ręcznikiem jeszcze gorące, razem ustawione słoiki. Zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie są gotowe do przechowywania. Odstawiamy na zimę.

To danie jest idealne do chleba, do ryżu, makaronu, albo jako przekąska do pracy.

Uwaga. Warto robić potrawę na dużej patelni, by warstwa tatara nie była zbyt wysoka i by całość łatwo odparowywała.

Warto też przetestować tatar z cukinii do zjedzenia na bieżąco.