Z grzybów możemy przygotować wiele pysznych potraw. Sosy, kremy, zupy czy marynaty. Jednak tym razem proponujemy zrobić domową kostkę grzybową, która będzie idealna do wzmocnienia smaku zupy grzybowej, risotto z grzybami, albo sosu grzybowego. Jej zaletą jest też długi czas przechowywania, bo aż do roku.
Przygotowuje się ją na bazie świeżych i suszonych grzybów, parmezanu, warzyw i całej gamy ziół, dzięki czemu jest pełna smaków i aromatów. W składzie jest sól i to jedyny konserwant tej pasty, więc nie zmniejszajcie jej ilości. Warto dodać sól morską, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i jest bardziej słona. Zobaczcie, jak zrobić kostkę grzybową.
Domowa kostka grzybowa
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g cebuli,
- 100 g pomidora,
- 150 g cukinii,
- 200 g selera naciowego,
- 250 g marchewki,
- 100 g świeżych grzybów (kozaki, borowiki, podgrzybki)
- szklanka suszonych grzybów
- 50 g parmezanu,
- 20g oliwy z oliwek,
- pół szklanki świeżych listków bazylii,
- pół szklanki świeżych listków pietruszki,
- 1 liść laurowy,
- 120 g soli,
- 50 g białego wytrawnego wina,
- 2 łyżeczki pieprzu,
Wykonanie:
- Parmezan ścieramy najdrobniej, jak się da.
- Do blendera wrzucamy suszone grzyby, liść laurowy, pieprz i wszystko mielimy na drobny proszek.
- Świeże zioła drobno siekamy.
- Wszystkie warzywa i świeże grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody.
- Kiedy zmiękną odlewamy wodę, dodajemy proszek z suszonych produktów i posiekane świeże zioła. Wlewamy wino, olej i dodajemy sól. Całość zagotowujemy pod przykryciem, a następnie odkrywamy i przez kolejne 45 minut podgrzewamy cały czas mieszając, by pasta nie przywarła do dna.
- Na koniec wsypujemy starty parmezan i wszystko miksujemy blenderem.
- Gotową pastę przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Do doprawiania zup i sosów grzybowych wystarczy użyć bardzo małej ilości pasty. 1 łyżeczki na ok. 1 litr wody w zupełności wystarczy.