Z grzybów możemy przygotować wiele pysznych potraw. Sosy, kremy, zupy czy marynaty. Jednak tym razem proponujemy zrobić domową kostkę grzybową, która będzie idealna do wzmocnienia smaku zupy grzybowej, risotto z grzybami, albo sosu grzybowego. Jej zaletą jest też długi czas przechowywania, bo aż do roku.

Przygotowuje się ją na bazie świeżych i suszonych grzybów, parmezanu, warzyw i całej gamy ziół, dzięki czemu jest pełna smaków i aromatów. W składzie jest sól i to jedyny konserwant tej pasty, więc nie zmniejszajcie jej ilości. Warto dodać sól morską, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i jest bardziej słona. Zobaczcie, jak zrobić kostkę grzybową.

Domowa kostka grzybowa

Składniki:

  • 1  ząbek czosnku,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g pomidora,
  • 150 g cukinii,  
  • 200 g selera naciowego,
  • 250 g marchewki,
  • 100 g świeżych grzybów (kozaki, borowiki, podgrzybki)
  • szklanka suszonych grzybów
  • 50 g parmezanu,
  • 20g oliwy z oliwek,
  • pół szklanki świeżych listków bazylii,
  • pół szklanki świeżych listków pietruszki,
  • 1  liść laurowy,
  • 120 g soli,
  • 50 g białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżeczki pieprzu,

Wykonanie:

  1. Parmezan ścieramy najdrobniej, jak się da.
  2. Do blendera wrzucamy suszone grzyby, liść laurowy, pieprz i wszystko mielimy na drobny proszek.  
  3. Świeże zioła drobno siekamy.
  4. Wszystkie warzywa i świeże grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z odrobiną wody.
  5. Kiedy zmiękną odlewamy wodę, dodajemy proszek z suszonych produktów i posiekane świeże zioła. Wlewamy wino, olej i dodajemy sól. Całość zagotowujemy pod przykryciem, a następnie odkrywamy i przez kolejne 45 minut podgrzewamy cały czas mieszając, by pasta nie przywarła do dna.
  6. Na koniec wsypujemy starty parmezan i wszystko miksujemy blenderem.
  7. Gotową pastę przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Do doprawiania zup i sosów grzybowych wystarczy użyć bardzo małej ilości pasty. 1 łyżeczki na ok. 1 litr wody w zupełności wystarczy.