Ze wszystkich rodzajów drobiu, Polacy najczęściej kupują kurczaki. Jest to spowodowane nie tylko ich niską ceną, ale faktem, że mięso to nadaje się do spożycia nie tylko dla dorosłych, lecz także dla malutkich dzieci. Łatwo z niego przyrządzić delikatne i chude pulpeciki, które mogą zjadać zarówno niemowlaki, jak i osoby starsze. Mięso z kurczaka zawiera o 1/3 mniej tłuszczu niż inne mięsa, jest więc zalecane w dietach lekkostrawnych, wątrobowych, dla osób z problemami żołądkowymi. Zawiera sporą ilość witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, jest również źródłem żelaza (najwięcej zawiera go wątróbka). Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, wspomaga więc regenerację komórek, wspiera i podtrzymuje prawidłową budowę tkanki mięśniowej.

Jak przyrządzić filet z piersi kurczaka, żeby był zawsze soczysty?

Żeby mięso było soczyste i kruche, musi być przede wszystkim świeże. Dlatego kupując kurczaka musimy zwrócić uwagę na: 

  • zapach – świeże mięso będzie bezwonne. Przy leżącym zbyt długo, kilkudniowym, poczujemy już odrzucający zapach, 
  • kolor – powinien być jasnoróżowy lub różowy. Jeśli przechodzi w blady, lekko zielonkawy, nie kupujmy go, 
  • konsystencję/teksturę – musi być jędrna, sprężysta. Kiedy czujemy w dłoniach, że mięso jest sztywne, mało elastyczne oznacza to, że po przyrządzeniu będzie suche, wiórowate lub przypominające w smaku zelówkę. 

Inne aspekty, które decydują o smakowitości mięsa po przyrządzeniu to przede wszystkim:  

  • czas trzymania mięsa na patelni lub w piekarniku (zbyt długo przeciągnięte kawałki fileta będą przesuszone),  
  • brak panierki – łatwiej przesuszyć mięso, jeśli nie jest chronione dodatkową warstwą, 
  • zbyt mała ilość oliwy – na patelni lub też w marynacie. Oliwa sprawia, że mięso poddane wysokiej temperaturze nie wysycha tak szybko.

Co można zrobić z fileta z kurczaka na szybko?

Najszybciej przyrządzimy kurczaka na patelni. Pokrojony w małe kawałki filet ścina się na niej w ciągu kilku minut. Potem wystarczy dorzucić do niego warzywa, podać z kuskusem, który robi się w 5 minut i mamy ekspresowe danie, którym można się solidnie najeść. Wariacji na temat smażonego lub duszonego fileta z kurczaka jest całe mnóstwo. Królują dania kuchni chińskiej, gdzie w woku przygotowuje się barwną, różnokolorową potrawę o specyficznym, mocnym smaku i aromacie. Choć polskich wersji kurczaka na patelni też nie brakuje. Tak naprawdę wystarczy odrobina wyobraźni, umiejętność połączenia odpowiednich smaków, np. brokułu z pieczarkami, kurkumą i słodką papryką, do tego gotowy sos pod ręką, by nie musieć stać godzinami przy kuchni, a móc zjeść pyszną i pełną aromatu potrawę.

Jak zrobić pierś z kurczaka z patelni?

Ważną czynnością podczas szykowania mięsa do smażenia, jest pozbycie się wszelkiego rodzaju błonek. Zostawienie ich spowoduje, że nawet najświeższy filet z kurczaka będzie trudny do rozgryzienia. Warto zadbać też o wcześniejszy dobór przypraw i szybka marynatę. Jeśli nie umiemy sami komponować smaków, zawsze możemy posłużyć się gotową mieszanką. Warto zwrócić też uwagę na odpowiednie rozgrzanie patelni. Jeśli będzie zbyt zimna, kurczak może przywierać do dna, a przez to będzie się łatwiej palił.  

Istotną wskazówką przy przyrządzaniu piersi z kurczaka jest korzystanie ze sprawdzonych przepisów. Jeśli nie mamy wyczucia w kuchni, łatwo możemy przesadzić z ilością przypraw lub czasem przygotowania potrawy. Dlatego, jeśli brakuje nam inspiracji, spróbujmy zrobić: 

Szybki obiad z piersią kurczaka w sosie

Jeśli zależy nam na daniu z sosem, które wykonamy w 20–25 minut, zróbmy do niego wcześniejszy podkład. Sos przyrządźmy więc dużo wcześniej niż samo mięso, a potem tylko wlejmy go tylko na patelnię lub polejmy nim całe danie. Doskonale sprawdzi się to w przypadku takiej potrawy jak duszona pierś z kurczaka z cebulką, gdzie idealnie pasujący do niego sos pieczarkowy, możemy przyrządzić poprzedniego dnia.  

Dobrą propozycją na szybki obiad z piersią kurczaka w sosie są też: 

  • kurczak z dynią – w śmietanowym, lekko korzennym sosie, doskonale pasującym do ryżu ugotowanego z kurkumą, 
  • smażone kawałki fileta połączone z sosem Alfredo: śmietanowo-serowym idealnym do makaronu typu spaghetti, 
  • pierś z kurczaka obsypana solą i pieprzem, ścięta lekko na patelni i serwowana z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem i warzywami.

Pomysł na pierś kurczaka z piekarnika

Jeśli mamy więcej czasu, niż przysłowiowe 5 minut, możemy pokusić się o zrobienie fileta z kurczaka z piekarnika. Pamiętajmy jednak, że bez panierki lub bez zamknięcia go w naczyniu żaroodpornym, będzie szybko wysychał. Jeśli pieczemy kurczaka saute, warto zadbać o to, by co jakiś czas otworzyć drzwiczki piekarnika i przesmarować mięso oliwą lub marynatą.  

Filet z kurczaka prosto z pieca może być podany w formie: 

  • podłużnych pasków zanurzonych w jajku i przyprawach obtoczonych płatkami kukurydzianymi, czyli w fit wersji chrupiących kąsków kurczaka jak w KFC, 
  • całego fileta, pieczonego w naczyniu żaroodpornym, który przykryty jest mieszanką mrożonej włoszczyzny pociętej w paski oraz umieszczonej na to grubszej warstwie majonezu. Pod przyjemną, kremową pierzynką, mięso dopieka się pięknie, jest w środku soczyste, a przy tym przenika aromatem warzyw. Z przypraw wystarczy do niego tylko sól i pieprz, chociaż jeśli ktoś kocha czosnek, to może sobie w tej potrawie go nie żałować, 
  • kotlecików wykonanych z posiekanych na drobno kawałków fileta, jajek, mąki, soli, kawałeczków papryki i cebulki, upieczonych w formie niewielkich placuszków.  
  • rolady z pieczarkami, która doskonale nadaje się na niedzielny, rodzinny obiad.