Duszona pierś z kurczaka to pomysł na szybki, zdrowy i niskokaloryczny posiłek, który świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny, dania dla dziecka czy też lunchu do pracy. Duszoną pierś z kurczaka proponujemy podawać w towarzystwie ziemniaczanego purée, podsmażoną cebulką i sałatką warzywną. Pierś z kurczaka najlepiej dusić na bulionie warzywnym – dzięki temu będzie ona jeszcze smaczniejsza. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na duszoną pierś z kurczaka, która zawsze się udaje.
StockFood
(średnia 4.51 z 161 głosów)
Przesmażanie piersi kurczaka: W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy filety z kurczaka i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Odkładamy.
Przesmażenie cebuli: Na patelnię po smażeniu kurczaka wkładamy drobno posiekane cebulę i czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy 5 minut, mieszając.
Duszenie kurczaka: Wkładamy kurczaka, wlewamy bulion i dusimy ok. 10 minut. Wyjmujemy kurczaka, a na patelnię wkładamy pokrojone w ćwiartki sałaty i groszek (świeży lub mrożony)
Podanie: Kurczaka kroimy na grube plastry. Podajemy z sosem, sałatą oraz purée.
Porady
- Do podania puree ziemniaczane po irlandzku: 800 g ziemniaków, 100 ml mleka, 6 cebul dymek, 75 g szpinaku baby, 40 g masła, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Tłuczemy na purée. Dodajemy mleko, drobno posiekaną dymkę, szpinak oraz masło. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Pierś z kurczaka można dusić w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym bądź w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Rekomendowany czas duszenia piersi z kurczaka uzależniony jest od jej wielkości – z reguły nie powinien przekraczać on 30 minut. Jeśli będziemy przedłużać ten czas mięso z kurczaka może być nieco zbyt suche, a przez to niesmaczne. Do duszenia piersi z kurczaka najlepiej wykorzystać głębokie naczynie np. głęboką patelnię lub garnek z podwójnym dnem. Przed duszeniem piersi z kurczaka możemy wcześniej podsmażyć ją na patelni – dzięki temu prostemu trickowi będzie ona miała znacznie lepszą skórkę.
Duszona pierś z kurczaka ma ok. 150 kcal w 100 g. Średnia porcja ma ok. 150-200 g, co oznacza, że bez żadnych dodatków nasz obiad będzie liczył ok. 225-300 kcal.
Duszona pierś z kurczaka to zdrowa propozycja obiadowa, która jest stosunkowo uniwersalna, dzięki czemu możemy zestawiać ją z różnymi dodatkami. Najbardziej klasyczny wariant tego dania to: duszona pierś z kurczaka z ziemniaczanym purée i z duszoną marchewką z groszkiem. W nieco bardziej wyszukanym wydaniu można serwować ją z frytkami (np. z batatów), pieczonymi ziemniaczkami bądź z kaszą czy też z ryżem. Nie należy zapominać o dodatku warzywnym np. kalafiorze z bułką tartą (w bardziej klasycznej wersji), surówką z kiszonej kapusty czy też surówką ze świeżych warzyw w sosie winegret. W tej kwestii ogranicza nas tylko nasza kulinarna fantazja i preferencje smakowe.
Komentarze