Kurczak z karmelizowanymi marchewkami

Kurczak z karmelizowanymi marchewkami to łatwy, szybki i lekki posiłek do zjedzenia w ciągu zapracowanego dnia. Połączenie miodu, sosu sojowego i mielonej papryki uzależnia smakiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Kurczak z karmelizowanymi marchewkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Masło topimy na patelni, kiedy zacznie skwierczeć, mieszamy z miodem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, zagotowujemy. Sos mieszamy z wyszorowanymi i pokrojonymi w poprzek marchewkami na 3–4 kawałki, wkładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C.
  • 2. Pojedyncze filety z piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, smażymy na grillowej patelni, 2 razy po 6–8 min z każdej strony. Miód mieszamy z sosem sojowym, wlewamy na patelnię i poruszamy, aby dobrze oblepił mięso. Podajemy z marchewkami, posiekaną natką pietruszki i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy