Wszyscy wiemy jak zdrowe i pyszne jest awokado, ale zwykle po prosto kroimy je na kanapki czy do sałatek lub robimy z niego guacamole. Jest jednak inny, równie prosty, a znacznie bardziej sycący sposób na ten produkt. Po połączeniu z popularnym serkiem typu wiejskiego nabiera jeszcze więcej dobroci i syci na znacznie dłużej, aby taka mieszanka była jednak odpowiednio wyrazista i aromatyczna, niezbędny będzie 1 tani dodatek ze słoiczka. Sprawdźcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie to połączenie.

Domowa pasta z awokado pełna smaku i wartości

Najprostsza pasta z awokado powstaje po dodaniu do niego jedynie kilku przypraw i odrobiny soku z cytryny, ale dla podbicia smaku takiego smarowidła, warto dodać zblendować całość z garścią zielonych oliwek, które nadadzą wyrazistego smaku i aromatu. Ten prosty i szybki przepis na zdrową przekąskę pochodzi  Instagramowego profilu@dietetykzuzja, prowadzonym przez Zuzannę Nowak. Co więcej, tak przygotowana pasta jest nie tylko pyszna, ale i szalenie korzystna dla organizmu, gdyż serek wiejski dostarcza białka, zapewniając sytość na długo, natomiast awokado wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi - jak zauważa sama autorka. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko bierzcie blender w dłoń i zobaczcie, jak zrobić pastę z awokado i serka wiejskiego krok po kroku.

Przepis na pastę z awokado i serka wiejskiego

Składniki:

  • połówka awokado,
  • 100 g serka wiejskiego lekkiego,
  • 6 szt. zielonych oliwek,
  • sok z cytryny,
  • czosnek granulowany,
  • garść listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na gładką pastę i gotowe. Przepis można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Źródło: Instagram.com/dietetykzuzja/