Kiedy obieramy awokado, jego pestka albo ląduje w śmietniku, albo ostatecznie sadzimy ją w wodzie, żeby wyrosła na ładna roślinkę. Jednak mało kto wie, że nadaje się do jedzenia. Okazuje się, że jest równie wartościowa jak miąższ awokado.

Pestka awokado to skarbnica witamin i minerałów, dodatkowo posiada duże ilości kwasu foliowego i błonnika. A to nie wszystko. Zobaczcie, ile dobrego może dla sam zrobić spożywanie pestki awokado.

  • zawierają prawie 70% więcej antyoksydantów niż miąższ owocu. Przeciwdziałają one powstawaniu wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszenie procesu starzenia, oraz wpływają na powstawanie wielu chorób przewlekłych
  • dzięki zawartości luteiny w pestce awokado, ma ona pozytywny wpływ na kondycje naszych oczu i ochronę wzroku
  • duża zawartość błonnika hamuje apetyt i sprawia, że dłużej czujemy sytość. Dodatkowo reguluje pracę jelit i obniża cholesterol
  • zawartość witaminy grupy A i E korzystnie wpływa na stan naszej cery oraz kondycję włosów i paznokci
  • obecność kwasu foliowego ma ogromne znaczenie na prawidłowe funkcjonowania organizmu i komórek człowieka
  • wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za stan skóry i przeciwdziała stanom zapalnym w obrębie stawów
  • działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi
  • ma dobry wpływ na serce i przeciwdziała m.in. cukrzycy
  • pomaga przy infekcjach jelit, problemach żołądkowych, biegunkach i wrzodach żołądkowych
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • kontroluje pracę gruczołu tarczycy

Jak zrobić proszek z pestki awokado?

Pestkę trzeba umyć i poczekać, aż wyschnie. Po dwóch-trzech dniach należy obrać ją ze skórki, zetrzeć i dodawać jako przyprawę do zup, kanapek czy koktajli.

Można też pokroić ją na mniejsze części i wysuszyć w piekarniku w 40 stopniach Celsjusza. Następnie zblendować na proszek i przechowywać w słoiczku szczelnie zamkniętym w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Z czym jeść proszek z pestek awokado?

  • Można dodawać go do koktajli, smoothie oraz soków, aby uzupełnić niedobory witamin. Warto też posypywać nim kanapki, albo dodawać do zup.
  • Napar z rozdrobnionej pestki jest lekiem na ból brzucha -  2-3 łyżki proszku ze startego awokado wystarczy zalać wodą lub zrobić napar powstały po zalaniu połowy pestki awokado wrzątkiem.
  • Można też zrobić peeeling enzymatyczny lub maseczkę, która ma pozytywny wpływ na cerę. Wystarczy do ulubionego kremu dodać proszek z pestki awokado, położyć na twarzy na 10 minut, a następnie zmyć letnią wodą.
  • Innym sposobem na wykorzystanie pestki jest użycie jej na uprawę sadzonki. Wystarczy wbić kilka wykałaczek na dno pestki i przełożyć do słoika. Zalejcie wodą do 1/3 pestki i pozostawcie. Co jakiś czas wymieniajcie wodę. Już po kilku tygodniach pestka zacznie kiełkować i wypuszczać piękne, zielone liści.