Klasyczny przepis na kopytka to nic innego jak ugotowane ziemniaki, mąka i jajko. Do tego jeszcze oczywiście sól dla smaku i możemy już wyrabiać gęstą, mięciutką masę, z której potem uformujemy wałek i potniemy go na niewielkie kluseczki. Można to jednak zrobić jeszcze sprytniej, szybciej i dodatkowo smaczniej, a pomoże nam w tym zwykła cukinia. Nie każdy wie, że to sezonowe warzywo idealnie nadaje się na bazę do klusek i co więcej, nie trzeba do nich nawet wbijać jajka.
Jak zrobić kopytka z cukinii?
Aby przygotować kluski z cukinii wystarczą jedynie 2 dodatki i dosłownie chwila pracy. Musicie bowiem tylko podsmażyć cukinię na odrobinie oliwy, a potem zblendować ją na gładki mus, wymieszać go z mąką i ciasto na kopytka gotowe. Tak przygotowane kluseczki nie tylko mają znacznie więcej smaku od klasycznych ziemniaczanych, ale dodatkowo wyróżnia je piękny zielony kolor, który zachęci do pałaszowania nawet największych niejadków.
Oczywiście podstawową recepturę na kopytka cukiniowe możecie wzbogacić ulubionymi przyprawami czy ziołami Świetnie sprawdzi się tu także podsmażona cebulka z czosnkiem lub odrobina ostrej papryczki. Kombinujcie i dorzucajcie do blendowania cukinii wszystko to, co lubicie najbardziej, wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Zobaczcie pełny przepis, który znaleźliśmy na instagramowym profilu @mrs.dreamdiet. Poniżej znajdziecie też krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania i doskonały efekt.
Dwuskładnikowe kluski z cukinii - przepis
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok. 400-500 g),
- około 1,5 szklanki mąki pszennej,
dodatkowo:
- odrobina oliwy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki. Jeśli to przerośnięta, starsza sztuka, możecie dodatkowo pozbawić ją skórki i wydrążyć pestki ze środka.
- Tak przygotowaną cukinię podsmażcie na patelni na odrobinie oliwy, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Doprawcie ją też solą i pieprzem, a następnie wystudźcie i zblendujcie na gładki mus.
- Puree z cukinii wymieszajcie z mąką (dodajcie na początek 1,5 szklanki, ale obserwujcie konsystencję ciasta i w razie potrzeby dosypcie jeszcze trochę) i wyrabiajcie tak długo, aż masa przestanie kleić się do dłoni.
- Z cukiniowego ciasta uformujcie długi wałek, a następnie krójcie go nożem na niewielkie kopytka. Możecie też uformować kluseczki w innych dowolnych kształtach, na przykład rolując ciasto w dłoniach lub zgniatając każdy kawałek widelcem, aby stworzyły się estetyczne paseczki.
- Gotowe kluski z cukinii ugotujcie w osolonym wrzątku, a następnie serwujcie prosto z wody lub podsmażcie na patelni z odrobiną oliwy.
Źródło: Instagram.com/mrs.dreamdiet/
Kluski z cukinii - dodatki
Tak przygotowane kopytka z cukinii świetnie smakują same w sobie, ale najlepiej podawać je z gęstym, aksamitnym sosem. Możecie sięgnąć gotowy sos pomidorowy do makaronu lub wykorzystać własną passatę bądź przecier do słoiczków. Szybką mieszankę zrobicie też na bazie serka kanapkowego. Takie gotowe smarowidło z kubeczka trzeba tylko wrzucić na patelnię z gotowymi kopytkami i lekko podgrzać, a w dosłownie chwilę będziemy mieli idealnie aksamitny sos śmietanowy.
Kolejnym pysznym pomysłem będą kluski z cukinii w pesto. W szybszej wersji skorzystajcie z gotowego sosu bazyliowego ze słoiczka, ale jeśli macie ochotę na głębszy aromat, zróbcie własne domowe pesto z bazylii. Potrzebujecie do tego tylko blendera i świeżych listków bazylii, tartego sera, czosnku, oliwy oraz uprażonych pestek słonecznika. Po zmiksowaniu całości na gładką pastę, zostaje już tylko wymieszać ją z cukiniowymi kluseczkami i pyszny obiad jest gotowy.

















