Schab pieczony

Ocena:

4.43 (171)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Schab pieczony – soczysty, kruchy, idealnie doprawiony – uświetni każdy stół. Sprawdzi się zarówno jako ciepłe danie obiadowe, jak i zimna przystawka. Można serwować go z ziemniakami i surówką lub położyć na kanapce i posmarować żurawiną lub chrzanem. Podpowiadamy, jak zrobić schab pieczony, żeby wyszedł miękki i delikatny za każdym razem.

Składniki:

  • schab  1 kg

  • czosnek  4 ząbki

  • majeranek  3 łyżeczki

  • sól  2 łyżeczki

  • pieprz  1 łyżeczka

  • olej  30 ml

Schab pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krótko opłukujemy schab w zimnej, bieżącej wodzie, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym. Jeśli nasz kawałek mięsa ma kawałki tłuszczu, nie odcinajmy ich – częściowo zabezpieczą one pieczeń przed wysuszeniem w trakcie obróbki termicznej. 

  • Krok 2:

    Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub siekamy i miażdżymy nożem, żeby uwolnił aromat. Przygotowujemy także pozostałe przyprawy, czyli suszony majeranek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz (mona go również wymieszać z pieprzem ziołowym). Inne dodatki, dzięki którym pieczeń ze schabu nabierze wyrazu, to na przykład słodka lub ostra papryka, tymianek i gałka muszkatołowa. Do marynaty można dodać musztardę, ketchup lub gotową mieszankę przyprawową do wieprzowiny. 

  • Krok 3:

    Nacieramy schab czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso warto dodatkowo związać nicią. Dzięki temu pieczeń będzie miała ładny, okrągły kształt, a ponadto wyjdzie idealnie soczysta – wszystkie soki pozostaną wewnątrz mięsa. Owijamy schab folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Czas marynowania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. 

  • Krok 4:

    Zdejmujemy nadmiar marynaty z wierzchu schabu i odkładamy ją na bok. Rozgrzewamy olej (lub smalec) na dużej, głębokiej patelni. Krótko obsmażamy mięso ze wszystkich stron, żeby zamknąć w nim soki. Ponownie pokrywamy przyprawami. Przenosimy do brytfanki lub rękawa do pieczenia (pamiętajmy, żeby zostawić w nim wolną przestrzeń i nakłuć go w kilku miejscach, przez które będzie uciekała para). Możemy dorzucić gałązkę rozmarynu. 

  • Krok 5:

    Umieszczamy schab w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół). Jeśli przyrządzamy go w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, nie musimy go przykrywać. Czekamy około 60– 80 minut, po czym wyjmujemy mięso i pozwalamy mu „odpocząć”. Schab pieczony w rękawie warto zostawić wewnątrz folii do wystygnięcia. 

  • Krok 6:

    Możemy podać pieczony schab na obiad (na ciepło) lub dobrze go schłodzić, pokroić w plastry i zaserwować na desce wędlin lub kanapce. Pasują do niego takie dodatki jak konfitura żurawinowa lub sos chrzanowy.  

Porady

  • Soczysty schab pieczony można przygotować z użyciem rozmaitych dodatków, takich jak suszone owoce, grzyby lub orzechy. W tym celu musimy lekko naciąć jeszcze surowe mięso (ostrożnie, żeby go nie przebić na wylot) i nadziać je suszonymi morelami, śliwkami, pieczarkami, migdałami lub orzechami włoskimi. Tak przygotowana pieczeń będzie nie tylko smaczna, ale również dobrze zaprezentuje się na odświętnym stole. 
  • Ponieważ chcemy otrzymać jak najbardziej miękki i soczysty schab, pieczeń warto najpierw obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Podobny efekt osiągniemy poprzez sparzenie mięsa wrzątkiem. Dzięki temu zamykamy w nim włókna mięśniowe i schab nie będzie tracił soków podczas pieczenia.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić schab pieczony perfekcyjnie? 

Żeby schab pieczony w naczyniu żaroodpornym lub rękawie wyszedł pyszny i soczysty, trzeba trzymać się kilku reguł: 

  • przygotować marynatę – to właśnie ona jest kluczowym składnikiem, który nie tylko nadaje smaku i aromatu, ale także zapewnia odpowiednią konsystencję i kruchość mięsa. Najprostszą mieszankę można przygotować z oliwy lub oleju, czosnku, przypraw i ziół. Da się ją urozmaicić dodatkiem musztardy, miodu, sosu sojowego, wina, piwa pszenicznego lub imbiru. Mięso należy chłodzić w marynacie przez kilkanaście godzin, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej.  
  • kontrolować czas i temperaturę pieczenia – schab wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Ile potrzebuje czasu? Ogólnie przyjęta zasada to 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa. W międzyczasie (co około 20 minut) możemy podlewać pieczeń marynatą.  
  • odstawić mięso na kilka minut, zanim weźmiemy się za krojenie – kiedy serwujemy schab pieczony w plastrach na obiad, na ciepło, weźmy pod uwagę, że powinien najpierw „odpocząć”, inaczej uciekną z niego wszystkie soki.   

Z czym podawać schab pieczony? 

Dania ze schabu z piekarnika mogą być podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli podajemy pieczeń na obiad, możemy skomponować ją na przykład z: 

  • kaszą gryczaną lub pęczak (najlepiej z dodatkiem sosu pieczeniowego), 
  • surówką z białej kapusty lub pora, 
  • pieczonymi ziemniakami – w formie łódeczek, frytek lub hasselback
  • sosem pieczarkowym lub z leśnych grzybów. 

Pieczony schab na zimno natomiast świetnie smakuje z dodatkiem żurawiny do mięs, chrzanu, musztardy, ćwikły lub sosu śliwkowego. Można go położyć na kanapkę lub podać na świąteczny stół obok wędlin i serów. Ciekawym pomysłem na zimną przystawkę jest schab w galarecie

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne