Schab pieczony z ziołami

Schab opłukać, osuszyć, oddzielić od kości. Następnie natrzeć przyprawami i suszonymi ziołami. Piec 1h.

Dodany przez: jan

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.7 z 10 głosów)

s

Składniki

  • 1 kilo schabu bez kości
  • garść suszonych ziół (majeranek, bazylia, rozmaryn, estragon)
  • sól czosnkowa lub 6 ząbków czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia/pieczenia

Przygotowanie

  1. 1. Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oddzielić od kości ostrym nożem (kość zachować do wywaru) oraz wyciąć polędwiczkę.
  2. 2. Natrzeć schab solą czosnkową lub roztartymi ząbkami czosnku w prasce, pieprzem czarnym lub papryką ostrą mieloną oraz garścią suszonych,roztartych ziół i odstawić na 15-20 min.aby przeszedł aromatem i smakiem przypraw.
  3. 3. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a do brytfanki wlać olej i włożyć przygotowane mięso na rozgrzany olej w brytfannie, wsunąć ponownie do piekarnika i piec całą godzinę. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na olej w brytfannie, wsunąć ponownie do piekarnika i piec całą godzinę. Po upieczeniu wyjąć, pokroić na porcje i podawać z ziemniakami.

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na pieczony schab ze śliwką lub z morelą

Komentarz redakcji

Przepis na pieczony schab jest jedną z podstaw naszej tradycyjnej kuchni. Serwowany podczas świąt, ale i odświętnych, rodzinnych obiadów. Mięso podaje się z sosami, a obok niego na talerz trafiają zwykle gotowane ziemniaki i surówki oraz inne warzywne dodatki. Pieczony schab często piecze się też w formie rolady, do środka wkłada się na przykład suszoną śliwkę.
mięso ziola schab obiady mięsa kuchnia sąsiedzka.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze