Pączki mojej mamy najlepsze

Najlepsze pączki mojej mamy:)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 2.86 z 7 głosów)

Składniki

  • 1 kg mąki szymanowskiej
  • 10 żółtek
  • 10 dkg drożdży
  • zapach rumowy
  • 1/4 szklanki cukru można dać (1/2 szklanki jak ktoś lubi słodsze,ale jak damy lukier lub puder ,będą akurat)
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1/2 kostki margaryny kasi
  • 2 szklanki mleka
  • powidła śliwkowe
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • Lukier
  • cukier puder
  • sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć ,dodać 6 łyżek mąki,szklankę ciepłego mleka,2 łyżki cukru,wszystko dobrze wymieszać,odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, wsypać do miski,wlać rozczyn,dodać żółtka utarte
  3. z pozostałym cukrem,zapach,szczyptę soli, ocet,pozostałe mleko,wyrobić ręką ciasto(powinno odchodzić od ręki),pod koniec dodać ciepłą rozpuszczoną margarynę,odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie,wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką,przyklepać ręką na równo,szklanką wykrawać krążki,na każdy kłaść po trochu powideł śliwkowych.
  5. Zlepiać palcami,formować kulki,układać na stolnicy do wyrośnięcia,(zlepieniem pod spód)przykryć ściereczką .
  6. Smażyć w głębokim tłuszczu, w dobrze rozgrzanym,na małym ogniu.
  7. Pączki wystudzić,posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  8. To stary rodzinny przepis,bardzo łatwy,pączki są świetne.Polecam.
  9. Smacznego.
  10. Z tej porcji wychodzi 40 dużych pączków.
deser Pączki powidła.marmolada.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze