Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i mnóstwem chrupiącej kruszonki!

Dodany przez:

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • - mleko -2/3 szklanki
  • - cukier - 0,5 szklanki
  • - masło - 100 g
  • - jajko - 2 szt
  • - świeże drożdże - 30 g
  • - mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • Kruszonka:
  • - mąka pszenna - 50 g
  • - mąka ziemniaczana - 50 g
  • - cukier - 50 g
  • - masło - 80 g
  • Dodatkowo :
  • - rabarbar - 400 g
  • - cukier puder - 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.
  2. Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).
  3. Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
  4. Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).
  5. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  6. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
  7. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  8. Rabarbar kroimy w kostkę.
  9. Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
  10. Na ciasto nakładamy rabarbar.
  11. Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 180′C.
  13. Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.
  14. Pieczemy tak ok. 20 min.
  15. Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.
  16. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Wskazówki

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

deser kruszonka drożdżowe rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy