Przepisy na ciasta

46 kolekcji przepisów

7980 przepisów

Domowe ciasta są nie do zastąpienia - nie da ci ich żadna cukiernia, choćby najlepsza! Wypieki, którymi pachnie w całym domu, nie zawsze są idealne, ale za to wyjątkowe. Aksamitne czekoladowe brownie, puszyste ciasto drożdżowe, krucha szarlotka, świąteczny piernik, makowiec, baba i mazurek – wszystkie te słodkie ciasta znajdziecie właśnie tutaj. Do naszych ulubionych należą też ciasta z owocami - w czerwcu z truskawkami, w lipcu z wiśniami, a później przepyszne ciasta ze śliwkami, jabłkami i gruszkami. Lubimy też chlebek bananowy, ciasto marchewkowe i dyniowe. Przez cały rok serwujemy tez smakowity sernik - pieczony i na zimno, a także puszysty biszkopt. Ciasta przygotowujemy na ważne okazje, ale nie tylko. Często pieczemy je po prostu bez okazji, by mieć coś słodkiego do kawy.

Przepisy na ciasta

Ciasta to forma deseru znanego ludzkości prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Już w okresie neolitu z ziaren zbóż wytwarzano pierwsze placki pieczone w popiele i na rozżarzonych kamieniach. Z czasem zaczęto dodawać do nich miód i tak powstały pierwsze wypieki cukiernicze.

W VII wieku Arabowie wykradli mieszkańcom krajów śródziemnomorskich sekret wykorzystania trzciny cukrowej, a w XI powstała w Salerno pierwsza szkoła cukiernicza, w której uczono między innymi, jak przyrządzać najlepsze ciasta. W XIII wieku dzięki wielkim odkryciom geograficznym zaczęto wykorzystywać do wyrobu pierników takie przyprawy jak cynamon, imbir, goździki i pieprz.

Najlepsze ciasta

Drożdżowy placek, babka piaskowa, kremowy tort czy kruche ciasto jagodowe – każdy ma swoje ulubione. Mimo niezliczonej ilości różnych ciast, okazuje się, że najbardziej cenimy proste przepisy i typowe składniki: owoce, budynie, czekoladę, kakao oraz orzechy.

Najsmaczniejsze ciasta z owocami. Popularne w naszej szerokości geograficznej słodkie wypieki z owocami zyskują i tracą na popularności w zależności od tego, które owoce sezonowe są w danym czasie najłatwiej dostępne. W kwietniu i maju najczęściej piecze się drożdżowy placek z rabarbarem a w czerwcu hitem staje się ciasto z truskawkami, które ustępuje pola następnym owocom takim jak maliny, wiśnie, czereśnie i porzeczki. Kolejno przychodzi czas na ciasto z jabłkami a wraz ze schyłkiem lata prym wiodą jagody, borówki i jeżyny. Warto wtedy znaleźć dobry przepis na ciasto na tartę, ponieważ w tej formie owoce jagodowe prezentują się i smakują doskonale. Koniec sierpnia i wrzesień to czas na placek ze śliwkami oraz ciasto z gruszkami. Sezon na owocowe wypieki powoli dobiega końca i czas poszukać nowe przepisy na desery okraszone darami jesieni.

Pomysł na ciasto „na bogato”. Esencjonalne i kremowe ciasto orzechowe do popołudniowej, gorącej kawy w wietrzny listopadowy wieczór poprawi humor każdemu, podobnie jak karmel, toffi i kajmakowe akcenty. Doskonałe na jesienne i zimowe dni jest również ciasto czekoladowe – lekkie i puszyste, albo wręcz przeciwnie, z dużą zawartością czekolady – typowe brownie lub ciasto czekoladowe bez jajek dla alergików uczulonych na białko zwierzęce.

Ciasta bez pieczenia

Jeśli nie mamy ochoty na pieczenie, albo nasz piekarnik daleki jest od doskonałości i każde ciasto wychodzi przypalone lub niedopieczone, nie musimy rezygnować z tego wspaniałego deseru. Możemy przyrządzić na przykład sernik na zimno na spodzie z ciasteczek z mąk gruboziarnistych, roladę kokosową na bazie kakaowych herbatników, krówkę przekładaną słonymi krakersami, klasyczne tiramisu albo słodkie i karmelowe ciasto Snickers, uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Nowe ciasta

Branża cukiernicza, tak jak każda inna, ewoluuje a miłośnicy słodkich wypieków prześcigają się pomysłami tworząc coraz to nowe ciasta. W niekonwencjonalny sposób łączą smaki, nawiązują do produktów marek spożywczych, których wcześniej nie było na rynku, bawią się kolorami. W ten sposób powstało wiosenne ciasto szpinakowe pole – na zielonym cieście szpinakowym pięknie prezentuje się kremowa masa i czerwona galaretka z truskawkami - idealny leśny mech. Doskonałym przykładem jest tu również biszkoptowe ciasto Shrek, które zawdzięcza swoją nazwę niepopularnej w cukiernictwie barwie – zieleni. Zielonkawa jest warstwa budyniu ułożona na biszkopcie oraz agrestowa galaretka przykrywająca deser od góry.

Artykuły powiązane

Tarta ze śliwkami - najlepsza!
15.09.2020

Najlepsze ciasta ze śliwkami - z kruszonką, czekoladą, migdałami

To jeden z naszych ulubionych sezonowych wypieków - ciasto ze śliwkami ma wszystko, czego szukamy w domowych słodkościach. Wyraziste śliwki szczególnie dobrze pasują do migdałów, marcepanu, czekolady, maślanej kruszonki...

Ciasto szpinakowe
07.09.2020

Leśny mech - ciasto szpinakowe, które robi wrażenie

Leśny mech to jedno z nowych ciast, które zawsze robi wrażenie. "Szpinak do ciasta, ale jak to?" - to pytanie nierzadko pada, gdy ciasto szpinakowe pojawia się na stole. Wypiek barwiony jest liśćmi (najlepiej) świeżego szpinaku, a podany niczym prawdziwy leśny mech z owocami jagodowymi. Ciasto szpinakowe wbrew pozorom jest proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci rodzinę i wszystkich gości. Jak zrobić ciasto leśny mech? Polecamy najlepsze przepisy na ciasto szpinakowe!

Wegańskie słodkości
10.08.2020

Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek

Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

Ciasto z jagodami
30.07.2020

Ciasto z jagodami - pomysły na wypieki z leśnymi skarbami

Ciasto z jagodami kojarzy nam się z wakacjami spędzanymi na babcinej działce. Poranne wyprawy do lasu zwykle kończyły się obdartymi kolanami i kilkoma słoikami jagód. Te skarby lasu najlepiej smakują zjadane same, ale tym razem postanowiliśmy upiec z nimi ciasto.

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Napoleonka błyskawiczna - ciasto bez pieczenia
28.07.2020

Desery i ciasta bez pieczenia - nie tylko sernik na zimno!

Ciasto bez pieczenia - oto magiczne zaklęcie, które zamienia herbatniki i serek w cudowny deser! Dzieje się to niezwykle łatwo i szybko - uwierzcie nam na słowo lub wypróbujcie jeden z naszych przepisów na desery i ciasta bez pieczenia.

5rodzajowkasz_g
23.07.2020

Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!

Ciasto z porzeczkami
14.07.2020

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".