Dobrej jakości jajka (najlepiej z oznaczeniem "0" lub "1"), do tego trochę masła, sól i pieprz. To podstawowe cztery składniki na bazową wersję śniadaniowego klasyku. A co, jeśli mamy ochotę na iście kremową, nieco rzadszą jajecznicę, ale jednocześnie z dobrze ściętymi jajkami? Postawcie na ser niezwykle popularny w kuchni greckiej. Kolejny bonus - nie będziecie musieli za bardzo solić całej potrawy.

Jajecznica z serem feta

Kremowa jajecznica to marzenie niejednego porannego głodomora. Efekt takiej struktury dania możemy uzyskać dzięki technice przygotowania - sprawdźcie patent na jajecznicę po francusku zrobioną na parze. Innym rozwiązaniem będzie eksperyment ze składnikami. Niektórzy dodają mleka, inni śmietanki lub jogurtu. Z nabiału ciekawym urozmaiceniem jajek będzie ser feta. Pod wpływem podgrzewania zacznie się roztapiać, ale jednocześnie nie rozpuści się za mocno. Połączy się aksamitnie z jajkami, a dzięki naturalnemu, słonemu smakowi, sprawi, że jajecznica nie będzie wymagać dodatkowego dosalania.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka masła
  • świeżo mielony pieprz do podania

Przygotowanie: na średnio rozgrzaną patelnię wyłożyć masło. Fetę osączyć z płynu, pokruszyć. Do miski kolejno wbijać jajka, sprawdzając ich świeżość. Następnie jajka przelać na patelnię i przesmażyć, zaczynając od ścięcia białek. Na koniec rozmącić również żółtka, dosypując ser feta. Smażyć całość na wolnym ogniu jeszcze kilka chwil, do uzyskania idealnej konsystencji. Przełożyć na talerz, doprawić pieprzem.

Jak wybrać dobrą fetę?

Żeby cieszyć się nie tylko udanym eksperymentem w kuchni, ale faktycznie prawdziwie zakochać się w tej wersji jajecznicy, zwróćcie uwagę na rodzaj sera. Ser feta niestety należy do jednych z najczęściej podrabianych. Dlatego tak ważne jest, aby zwrócić uwagę na opisy na opakowaniu, a także cenę produktu. Podobnie jak w przypadku regionalnych włoskich produktów, tak i greccy producenci wprowadzili oznaczenia świadczące o jakości pochodzenia. Oznaczenia ChNP (Chronione Nazwy Pochodzenia) jasno wskazują, że mamy do czynienia z prawdziwym produktem pochodzenia greckiego, wyrabianym według tradycyjnej receptury. Feta to nazwa zarezerwowana bowiem dla sera powstającego w Grecji z mleka owiec i kóz, dojrzewającego w odpowiednich warunkach. Nazwy nawiązujące do słowa "feta" i niska, promocyjna cena zdecydowanie powinny wzbudzić naszą czujność.