Otręby żytnie są jednym z najpopularniejszych rodzajów otrąb. Są smaczne i uniwersalne w zastosowaniu, w konsystencji drobne i delikatne, dobrze tolerowane przez żołądek. Otręby żytnie zawierają w sobie imponującą ilości cennych składników pokarmowych i wykazują liczne właściwości prozdrowotne, jednocześnie są produktem niezwykle tanim, co bez wątpienia jest ich dużym atutem.
Jedną z najważniejszych cech otrąb żytnich jest wysoka zawartość magnezu i potasu. Obok tych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, układu nerwowego oraz na pracę mięśni pierwiastków znajdziemy także inne minerały: fosfor, miedź, cynk, wapń, żelazo, chrom. Nie brakuje w otrębach żytnich również witaminy A oraz witamin z grupy B, w tym witaminy B9, czyli kwasu foliowego.
Inne istotne składniki występujące w otrębach żytnich to: białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz związki fenolowe spełniające rolę przeciwutleniaczy. Bardzo ważnym elementem otrąb żytnich jest błonnik pokarmowy, którego znajdziemy aż 39 g w 100 g produktu. Jeśli chodzi o kaloryczność otrąb żytnich, jest ona stosunkowo niewielka – 100 g produktu dostarczy nam 280 kcal.
Dzięki dużej zawartości błonnika nierozpuszczalnego (włókna pokarmowego) otręby pszenne wykazują znakomite właściwości na polu oczyszczania organizmu z toksyn (błonnik pochłania i wymiata szkodliwe substancje z organizmu). Z kolei dzięki przeciwutleniaczom otręby żytnie hamują procesy starzenia organizmu.
Warto również wspomnieć o wpływie, jaki otręby żytnie wywierają na odchudzanie. Po pierwsze, stabilizując poziom glukozy we krwi, przeciwdziałają gwałtownym atakom głodu. Po drugie, pęcznieją w żołądku i zapewniają długotrwałe uczucie sytości, pomagając nam okiełznać nawyk podjadania. Po trzecie, poprawiają przemianę materii. Po czwarte, usprawniają perystaltykę jelit, przeciwdziałają wzdęciom, zaparciom, tym samym sprzyjają zmniejszeniu obwodu brzucha.
Wszechstronność kulinarna to jedna z zalet, jakimi poszczycić się mogą otręby żytnie. Przepisy z ich udziałem są bardzo różnorodne i dotyczą zarówno potraw na słono, jak i na słodko. Otręby żytnie sprawdzą się w roli zdrowego i dietetycznego zamiennika dla białej mąki lub bułki tartej we wszelkiego rodzaju kotletach, farszach, nadzieniach oraz w roli zagęszczacza do zup i sosów.
Można dodawać je do wypieków (np. chleb śniadaniowy z otrębami) oraz do ciast na naleśniki, kluski, pierogi czy placki (np. placuszki żytnie z kardamonem) lub przygotowywać na ich bazie panierki.
Otręby żytnie można również wykorzystać w sałatkach, przekąskach, dietetycznych deserach i smoothies. Inny ciekawy sposób na otręby żytnie to połączenie ich z wybranymi płatkami zbożowymi, orzechami, ziarnami lub bakaliami, a następnie zalanie mlekiem lub jogurtem.
Otręby żytnie to genialny dodatek do zdrowego i smakowitego pieczywa domowej roboty. Wśród licznych receptur przepisy na chleb żytni z otrębami oraz chlebek razowy z ziarnami cieszą się szczególnym uznaniem. Warto też zwrócić uwagę na pełnoziarniste bułeczki z otrębami – ten chrupiący rarytas będzie ciekawą odmianą dla banalnych sklepowych kajzerek.
Wśród przepisów z otrębami ważne miejsce zajmują słodkie przekąski. Możemy dodawać je do dietetycznych ciast, deserów na bazie jogurtu i owoców, czekoladowych i kokosowych kulek zbożowych. Otręby żytnie znajdziemy też w przepisie na mocno bananowe ciasteczka owsiane – jest to nietuzinkowy deser, który mocno rozpieszcza podniebienie, a jednocześnie nie zagraża naszej figurze.