chleb_z_miodem

Chleb z miodem

Ocena:

4.51 (179)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Domowy chleb z trzech rodzajów pszennej mąki z dodatkiem miodu wielokwiatowego.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1,5 czubatej łyżki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • białko jaj do posmarowania

Chleb z miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, miód i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać ciepłą wodę i podrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. jednej godzinie ciasto ponownie zagnieść. Foremkę (Ja użyłam dwóch: małej keksówki i tortownicy 22 cm, ale można użyć jednej większej) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do foremki przełożyć ciasto. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Foremkę z ciastem wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne