Barszcz czerwony – pochodzenie
Barszcz czerwony przez wielki zmieniał swoją formę i sposób podania. Po części przez zawirowania historyczne Polski i różne wpływy kulturowe. Przyjęło się uważać, że barszcz czerwony pochodzi z Ukrainy. Do barszczu ukraińskiego dodaje się nawet posiekaną kapustę i przecier pomidorowy. Pierwsza wzmianka dotycząca barszczu czerwonego pochodzi z utworu „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja. W kuchni staropolskiej prawdziwym hitem był barszcz czerwony z rurą, czyli z kawałkiem kości wołowej z galaretowatym szpikiem.
Barszcz czerwony – właściwości
Barszcz czerwony jest zupą obfitująca w witaminę C i żelazo. Działa wzmacniająco, rozgrzewająco i krwiotwórczo. Zupy z buraków są łatwo przyswajalne i poprawiają odporność organizmu. Regularne spożywanie buraków poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Barszcz czerwony jest dobrą propozycją dla osób cierpiących na anemię i niskie ciśnienie krwi.