Apetit

Zupa lasagne

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa lasagne to szybszy sposób na włoski klasyk. Składa się z tych samych elementów, co słynna zapiekanka, a jednak jest nieco inna – zaskakuje płynną, rozgrzewającą formą. Niektórym skojarzy się z pomidorówką, chociaż pływają w niej duże płaty makaronu i mielona wołowina. Jest pełna aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Żeby dopełnić tradycyjną kompozycję, obok serwuje się kremową mieszankę serów. Sprawdźcie nasz przepis na niezwykłą zupę lasagne. 

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  450 g

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  5 ząbków

  • koncentrat pomidorowy  2.5 łyżki stołowe

  • pomidory w puszce  500 g

  • bulion wołowy  1.25 l

  • rozmaryn  0.5 łyżeczki

  • bazylia  2 łyżeczki

  • oregano  1 łyżeczka

  • tymianek  0.5 łyżeczki

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • lasagne  8 szt.

  • mozzarella  200 g

  • śmietana kremówka  100 ml

  • parmezan  0.5 szklanki

  • natka pietruszki  3 gałązki

Zupa lasagne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie mięsa: rozgrzewamy oliwę w garnku. Dodajemy mieloną wołowinę. Rozbijamy grudki drewnianą łyżką i smażymy. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Czekamy, aż zmiękną i uwolnią aromat. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Smażymy go przez chwilę, mieszając.

  • Krok 2:

    Gotowanie zupy: dodajemy do mięsa dwie puszki krojonych pomidorów. Zalewamy zawartość garnka bulionem wołowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suszone zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez 20 minut.

  • Krok 3:

    Makaron lasagne: łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, według przepisu na opakowaniu. Płaty powinny być przyrządzone al dente, ponieważ jeszcze dojdą w gorącej zupie.

  • Krok 4:

    Pasta serowa: rwiemy mozzarellę na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce (po rozdrobnieniu powinniśmy otrzymać około 0,5 szklanki). Łączymy oba rodzaje serów ze śmietaną kremówką. 

  • Krok 5:

    Podanie: dodajemy makaron do zupy. Myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki. Posypujemy nią gotową potrawę. Obok serwujemy masę serową. Zupa lasagne dobrze zaprezentuje się też ozdobiona świeżą bazylią lub tymiankiem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/lasagne-jako-polevka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne