Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku

Bánh mi, czyli kanapka po wietnamsku to szybka propozycja na przekąskę w trakcie dnia. Listki kolendry nadadzą egzotycznego smaku. Kanapka idealna na lunch do pracy.

dodany przez: mojegotowanie

kanapki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Na pikle: ocet mieszamy z cukrem, aż ten się rozpuści. Zalewamy , obrana i zestruganą po długości na cieniutkie paski dużą marchewkę, odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Mięso mieszamy bardzo dokładnie z resztą składników, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy owalny kotlecik, smażymy na brązowy kolor na oleju.
  • 3. Bułki przecinamy na pół (najlepiej przypiec je przeciętymi stronami na suchej patelni). Smarujemy pasztetem i majonezem przyprawionym sokiem z cytryny, nakładamy gałązki kolendry, pokrojony wzdłuż plastry ogórka, zamarynowaną marchewkę i usmażone kotleciki, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy pokrojoną w talarki dymką. Składamy, dociskamy, podajemy od razu.

Porady

W przepisie użyty został ocet z białego wina, suszona trawa cytrynowa oraz suszony czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy