Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.

Dania główne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 179 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Krewetki myjemy, osuszamy. Obieramy z pancerzy, zostawiamy tylko jeden segment tuż przy ogonie, następnie nacinamy i czyścimy, polewamy oliwą, mieszamy z plasterkami czosnku, odstawiamy na 15 min. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i błyskawicznie obsmażamy, aby pozostały surowe w środku.
  • 2.Na tej samej patelni robimy sos: czosnek obieramy i kroimy w plasterki, a następnie szklimy. Wlewamy wino, gotujemy, aż odparuje do połowy objętości. Dokładamy masło, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki i papryczkę, dusimy ok. 3 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos zagęści się zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu wkładamy krewetki, podgrzewamy.
  • 3.Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody warto dorzucić pancerzyki krewetek, aby nabrał morskiego aromatu). Danie można podać na 2 sposoby: pęczak wymieszać z krewetkami i sosem lub pęczak wyłożyć na talerz, a krewetki z sosem – obok.

Porady

Paulina Foremny to zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior Polska". Okazała się być najlepsza z 16 zawodników w czwartym sezonie. W wywiadzie przyznała, że najbardziej lubi proste dania, jak zapiekanki czy domowe frytki. Z kuchni świata przepada za... kuchnią włoską. Więcej inspiracji od Pauliny znajdziecie w książce "MasterChef Junior Czwarta Polska Edycja Programu" wydawnictwa Burda Książki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy