4.47 (154)
Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą to pyszne danie z kuchni indyjskiej, bez dodatku mięsa. Jajko w sosie curry z groszkiem podane wraz z dahlem z soczewicą to sycąca, wartościowa propozycja na obiad lub kolację na gorąco. Poleca Agata Wojda.
korzeń imbiru 1 łyżka stołowa
kolendra 2 łyżeczki
kolendra 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżka stołowa
słodka papryka 1 łyżeczka
cynamon 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
olej 3 łyżki stołowe
cebula 3 szt.
sok pomidorowy 125 ml
mleko kokosowe 300 ml
limonka 1 szt.
sól 1 szczypta
groszek zielony 80 g
jajka 8 szt.
oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
korzeń imbiru 1 łyżeczka
papryka chili 1 szt.
czosnek 2 ząbki
kurkuma 1 szczypta
gorczyca 1 łyżeczka
kardamon 1 szczypta
kolendra 1 łyżeczka
mleko kokosowe 400 ml
soczewica 500 g
liść laurowy 1 szt.
szpinak 1 szklanka
orzechy włoskie 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka stołowa
kolendra 1 łyżka stołowa
soczewica czerwona
Porady
Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą zawiera w przepisie:
- 2-cm kawałek imbiru
- 2 łyżeczki płaskie ziaren kolendry
- 2 łyżeczki płaskie mielonej kolendry
- płaską łyżkę kurkumy
- 125 ml gęstego soku pomidorowego lub pulpę pomidorową
- sok z limonki
- mrożony zielony groszek
- 8 jajek na twardo
- na soczewicowy dahl: 3 cm świeżego, startego imbiru, ziarenka kolendry,
- 500 g pomarańczowej drobnej soczewicy
- 2 garście szpinaku baby
Sam soczewicowy dahl można wykorzystać jako bazę innego dania: dokładamy do niego upieczone warzywa korzeniowe (batat, rzepa, marchew, korzeniowy seler) i jajko sadzone. Zamiast jajek możemy zanurzyć w sosie mięsiste kawałki ryby lub podsmażone plastry piersi kurczaka i podać całość jako potrawkę z ryżem.
W wersji wegańskiej curry robimy z cieciorką i rodzynkami lub pestkami dyni.
Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem