Adobe Stock
5 (4)
Halloumi z grilla jest lekko słone, podkręcone dodatkiem ostrej papryki. Cudownie przypieczone na zewnątrz i miękkie w środku, przyjemnie skrzypi pod zębami. Ten pochodzący z Cypru przysmak to świetna opcja dla wegetarian, z pewnością skradnie również serca mięsożerców. Ser ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ze świeżymi warzywami, np. sałatą i pomidorami. Warto go też wypróbować na słodko, z konfiturą żurawinową lub owocem granatu. Sprawdźcie, jak przyrządzić najsmaczniejsze halloumi z grilla.
halloumi 500 g
oliwa z oliwek 30 ml
papryka ostra 1 szczypta
roszponka 80 g
pomidorki cherry 200 g
sok z cytryny 30 ml
Przed przyrządzeniem grillowanego halloumi warto rozpalić grilla wcześniej, ponieważ przygotowanie potrawy jest ekspresowe i warto, by ruszt był już rozgrzany.
Roszponkę (lub inną ulubioną sałatę, np. masłową lub rzymską) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pomidorki cherry myjemy i rozcinamy na pół. Warzywa wykładamy na czyste i suche talerze (jeśli chcemy, możemy skropić je odrobiną soku z cytryny do smaku, octem balsamicznym lub winegretem).
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania, odsączamy z wody (możemy na 1-2 minuty położyć go na sitku), a następnie kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
Do niewielkiego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Za pomocą pędzelka cukierniczego nakładamy cienką warstwę tłuszczu na plastry sera (smarujemy je z obu stron – jest to niezbędne, w przeciwnym razie będzie przywierał do powierzchni grilla).
Tak przygotowane halloumi układamy na rozpalonym grillu (możemy położyć je na aluminiowej tacce lub bezpośrednio nad żarem – jest dość zwarte, więc nie przecieknie przez kratkę). Smażymy je przez ok. 2 minuty, aż będzie rumiane. Następnie szczypcami lub metalową łopatką odwracamy na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Ser możemy również przysmażyć na patelni (najlepsza będzie grillowa, jednak sprawdzi się też zwykła) – wyjdzie równie pyszny.
Gdy potrawa z obu stron będzie już złoto-brązowa, zdejmujemy ją z rusztu, przekładamy na czysty talerz i posypujemy szczyptą ostrej czerwonej papryki (jeśli nie przepadamy za pikantnym smakiem, możemy użyć słodkiej papryki w proszku). Ta odmiana sera jest dość słona, dlatego nie musimy używać soli.
Ser halloumi z grilla podajemy jeszcze ciepły, np. ze świeżą sałatą i pomidorkami. Świetnie smakować będzie też przełamany orzeźwiającą miętą i kwaśnymi nasionami granatu. Koniecznie wypróbujcie również przepis na kanapkę z halloumi z dodatkiem pieczonej dyni.