Fot. STUDIOO Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
4.5 (158)
Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
wieprzowina 250 g
olej 1 łyżka stołowa
boczek wędzony 250 g
woda 1 szklanka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 1 szczypta
suszone grzyby 2 szt.
cebula 2 szt.
kiszone buraki 1 szklanka
sos sojowy 2 łyżki stołowe
masło 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kumin (kmin rzymski) 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
Surową wieprzową łopatkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju; przekładamy do garnka. Na tym samym oleju obsmażamy boczek lub dobrą wiejską kiełbasę albo szynkę, dorzucamy do mięsa. Zalewamy wodą, aby tylko było zakryte, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1–2 suszone grzyby.
Duże słodkie cebule drobno kroimy, wrzucamy na tłuszcz z mięsa, dolewamy jeszcze oleju i dusimy, aż pięknie się zezłocą, dodajemy do mięsa. Na patelnię dajemy teraz ok. połowy naszych ukiszonych buraczków (startych lub drobno pokrojonych), skrapiamy sosem sojowym, dokładamy łyżkę masła, dusimy aż zmiękną i dajemy do mięsa z cebulą. Mieszamy, dusimy ok. 40 min.
Grzyby wyjmujemy, siekamy i z powrotem wkładamy do bigosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kuminu i cynamonu, ew. sokiem z buraków, dusimy jeszcze 10 min.
Porady