Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem

Ocena:

4.43 (162)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • pstrąg  180 g

  • jajka  2 szt.

  • żelatyna  8 szt.

  • ogórek  3 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

  • sól  12 g

  • pieprz  3 g

  • śmietana  250 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

Terrina ogórkowa z wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki: obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Nasiona usuwamy, a miąższ tniemy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miski, obsypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godz.

  • Krok 2:

    Listki żelatyny: zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Odciskamy je i mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną. Dodajemy do ogórkowego purée.

  • Krok 3:

    Masa: ogórki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem kuchennym. Miksujemy je na niezbyt gładkie purée, odciskamy i przekładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

  • Krok 4:

    Terrina: wnętrze formy keksowej smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki ugotowanych jajek. Zalewamy to ok. 1/3 masy ogórkowej. Kładziemy połowę filetów z wędzonego pstrąga i 1/3 masy ogórkowej, następnie resztę ryby i pozostałą masę z ogórka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godz.

  • Krok 5:

    Podanie: wstawiamy na chwilę formę z terriną do gorącej wody i wyjmujemy na półmisek. Podajemy pokrojoną w plastry. 

Porady

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne