Prosta, pełna smaku terrina z szynki i szpinaku będzie doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie lub świąteczne przyjęcie. Pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje.
Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.49 z 158 głosów)
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek, a gdy zacznie pachnieć dokładamy liście szpinaku. Smażymy kilka minut, odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Grissini wykładamy dno formy na terrinę, wysmarowanej masłem, o ile nie jest silikonowa.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, do masy ścieramy 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szpinak odciskamy i lekko kroimy. Dodajemy szynkę (kostki i posiekaną) oraz zioła, mieszamy. Masę wykładamy równomiernie na paluszki i zalewamy mieszaniną jajeczną.
Na wierzchu rozkładamy piniole. Pieczemy przez 45 min w kąpieli wodnej, aż wierzch się przyrumieni, a wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Podajemy następnego dnia, pokrojoną w plastry z sosem z jogurtu, ziół i musztardy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018
Przekąski na zimno - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.
Sprawdź też: terrina warzywna
Komentarze