Płatki kokosowe

Płatki kokosowe są cenione nie tylko za niepowtarzalny smak, ale i za cenne właściwości zdrowotne. Miąższ kokosa zawiera w sobie wiele cennych mikroelementów i składników odżywczych, przez co eksperci z dziedziny zdrowego żywienia zalecają włączenie płatków kokosowych do codziennej diety. Poddane naturalnemu procesowi suszenia, nie tracą tego, co w nich najcenniejsze, a mogą urozmaicić smak wielu potraw.

Płatki kokosowe stanowią naturalne źródło magnezu, sodu, potasu i wapnia. Oprócz tego, występuje w nich żelazo, fosfor, cynk, witamina B1, B3 i B6, witamina D oraz witamina E. Zawierają też błonnik, kwas foliowy i cenne kwasy tłuszczowe. 

Dzięki bogatej zawartości minerałów, witamin i innych składników odżywczych, płatki kokosowe znacząco wzbogacają codzienną dietę i dzięki temu - wywierają dobroczynny wpływ na cały organizm.      

Jak można wykorzystać płatki kokosowe?

Płatki kokosowe są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Dodatkowo, jeżeli zostaną wykorzystane w roli posypki, wzbogacą też wizualną stronę potrawy, a jak wiadomo, wszyscy jemy także oczami.

Płatki kokosowe mogą być ciekawym składnikiem codziennych śniadań - doskonale komponują się z płatkami owsianymi i z musli, można dodać je do maślanki, jogurtu lub kefiru. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby wsypać smaczne płatki do owocowych koktajli. 

Dodatek ten można bez przeszkód łączyć z mięsem, zwłaszcza drobiowym - z kaczki, kurczaka bądź indyka. Takie zestawienie może wydawać się dość niecodzienne, ale należy podkreślić, że płatki kokosowe są szeroko wykorzystywane w kuchni azjatyckiej i tam sprawdzają się doskonale - dodane do potrawy, nadają jej nutkę oryginalnego i jakże orientalnego charakteru. 

Warto podkreślić, że płatki kokosowe dobrze komponują się też ze smakiem ryb. Wystarczy zrobić z nich panierkę, która będzie nieporównywalnie zdrowsza i smaczniejsza niż przygotowana z bułki tartej. 
Płatkami z miąższu kokosa można wzbogacić smak naleśników, racuchów i innych placków na słodko, można też dodać je do gotowanych warzyw (w trakcie procesu obróbki termicznej), co znacząco uatrakcyjni ich smak.

Płatki kokosowe: przepisy

Płatki kokosowe stanowią nieodłączny składnik wielu deserów, w tym pysznych kokosanek, ciasteczek kokosowo-owsianych, wafelków z masą kajmakową czy tortów z kremem orzechowo-kokosowym. 

W porze obiadowej, doskonale sprawdzi się smażony kurczak w orientalnym stylu, curry z kurczakiem lub coś na słodko - kokosowe naleśniki.

Na kolację, warto podać pyszną sałatkę owocową z wiórkami kokosowymi lub nieco bardziej sycącą sałatkę z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i płatkami kokosowymi. Dla osób szczególnie dbających o linię, świetnym wyborem będzie owocowy koktajl przygotowany z ulubionych owoców, płatków i mleka kokosowego. 

 

Polecane przepisy