Good Food team

Placki gryczane ze szparagami i wędzonym łososiem

Ocena:

5 (1)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Placki gryczane ze szparagami i wędzonym łososiem to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie, a także lekki obiad lub smaczną kolację na ciepło. Jeśli macie ochotę, danie można wzbogacić również dodatkiem ulubionego sera - np. typu feta lub camembert. Miłośnicy rukoli mogą również dorzucić sporą garść jej aromatycznych listków. Placki gryczane ze szparagami najlepiej serwować na ciepło.

Składniki:

  • cytryna  5 plasterków

  • kwaśna śmietana  150 ml

  • łosoś wędzony  150 g

  • szparagi  1 pęczek

  • olej rzepakowy  2 łyżeczki

  • masło  50 g

  • maślanka  275 ml

  • soda oczyszczona  0.5 łyżeczki

  • mąka pszenna  100 g

  • mąka gryczana  100 g

  • jajka  1 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  0.5 łyżeczki

Placki gryczane ze szparagami i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jako pierwszy etap przygotowania placków gryczanych ze szparagami, roztapiamy masło. Następnie odstawiamy je do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę gryczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, jajko i wystudzone masło - można to zrobić ręcznie za pomocą trzepaczki albo użyć miksera. Teraz mieszamy suche składniki z mokrymi, aż powstanie gładka i jednolita masa.

     

     

  • Krok 2:

    Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzucamy na niego szparagi - wcześniej należy je umyć oraz pozbawić zdrewniałych końcówek, a każdego szparaga przekroić na 2 części. Szparagi smażymy przez około 3-4 minuty, aż będą prawie miękkie.

     

     

  • Krok 3:

    Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szparagi z patelni. Teraz na blacie dzielimy szparagi na małe pęczki - każdy pęczek stworzy później jeden placek, więc dzielimy je proporcjonalnie. Optymalnie będzie, jeśli przypadnie po 2-3 szparagi na jeden placek. Pierwsze dwie części szparagów wykładamy na tłuszcz, a potem szybko za pomocą chochli nakładamy trochę ciasta na każdy pęczek. Powstaną okrągłe placki ze szparagami ukrytymi pod spodem. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, czyli szacunkowo przez około 2-3 minuty. Odwracamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, aż placki będą złociste. Zdejmujemy z ognia i analogicznie postępujemy z kolejnymi pęczkami szparagów.

  • Krok 4:

    Na każdym talerzu układamy po 3 placki gryczane ze szparagami i dodajemy nieco wędzonego łososia. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany, dobrze zmielonym czarnym pieprzem i kawałkami cytryny do wyciskania. Zastanawiasz się, co pasuje do łososia wędzonego i szparagów? Możesz również wierzch placków gryczanych ze szparagami posypać pokruszoną fetą lub wzbogacić smak potrawy innym serem, np. pleśniowym.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-pancakes-smoked-salmon

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne