www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Placki gryczane ze szparagami i wędzonym łososiem to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie, a także lekki obiad lub smaczną kolację na ciepło. Jeśli macie ochotę, danie można wzbogacić również dodatkiem ulubionego sera - np. typu feta lub camembert. Miłośnicy rukoli mogą również dorzucić sporą garść jej aromatycznych listków. Placki gryczane ze szparagami najlepiej serwować na ciepło.
cytryna 5 plasterków
kwaśna śmietana 150 ml
łosoś wędzony 150 g
szparagi 1 pęczek
olej rzepakowy 2 łyżeczki
masło 50 g
maślanka 275 ml
soda oczyszczona 0.5 łyżeczki
mąka pszenna 100 g
mąka gryczana 100 g
jajka 1 szt.
pieprz 1 szczypta
sól 0.5 łyżeczki
Jako pierwszy etap przygotowania placków gryczanych ze szparagami, roztapiamy masło. Następnie odstawiamy je do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę gryczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, jajko i wystudzone masło - można to zrobić ręcznie za pomocą trzepaczki albo użyć miksera. Teraz mieszamy suche składniki z mokrymi, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzucamy na niego szparagi - wcześniej należy je umyć oraz pozbawić zdrewniałych końcówek, a każdego szparaga przekroić na 2 części. Szparagi smażymy przez około 3-4 minuty, aż będą prawie miękkie.
Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szparagi z patelni. Teraz na blacie dzielimy szparagi na małe pęczki - każdy pęczek stworzy później jeden placek, więc dzielimy je proporcjonalnie. Optymalnie będzie, jeśli przypadnie po 2-3 szparagi na jeden placek. Pierwsze dwie części szparagów wykładamy na tłuszcz, a potem szybko za pomocą chochli nakładamy trochę ciasta na każdy pęczek. Powstaną okrągłe placki ze szparagami ukrytymi pod spodem. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, czyli szacunkowo przez około 2-3 minuty. Odwracamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, aż placki będą złociste. Zdejmujemy z ognia i analogicznie postępujemy z kolejnymi pęczkami szparagów.
Na każdym talerzu układamy po 3 placki gryczane ze szparagami i dodajemy nieco wędzonego łososia. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany, dobrze zmielonym czarnym pieprzem i kawałkami cytryny do wyciskania. Zastanawiasz się, co pasuje do łososia wędzonego i szparagów? Możesz również wierzch placków gryczanych ze szparagami posypać pokruszoną fetą lub wzbogacić smak potrawy innym serem, np. pleśniowym.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-pancakes-smoked-salmon