Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
5 dag orzeszków piniowych (ew. orzechów włoskich lub pestek słonecznika)
8 dag startego parmezanu
8 łyżek oliwy
sól
Włoskie poduszeczki z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, jajka, śmietanę, mąkę, wymieszać (jeśli potrzeba, dodać więcej mąki) i przyprawić.
Pesto: czosnek obrać. Bazylię umyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni – kilka zostawić do dekoracji. Czosnek, bazylię, orzeszki zmiksować z parmezanem, po trochu wlewając oliwę, oprószyć solą. Pesto powinno być gęste.
Masę ziemniaczaną cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę pesto, złożyć, formując prostokąt, brzegi zlepić.
Pierożki ugotować w osolonym wrzątku (2–3 minuty). Posypać orzeszkami i parmezanem.