Wegańskie pancakes

Ocena:

3.52 (23)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegańskie pancakes to nieziemsko puszyste placki z mąki, mleka owsianego, bez dodatku jajek i polane syropem klonowym. Wyśmienicie smakują, są zdrowe, a do tego sycące. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Wyrazisty sos jagodowy świetnie dopełni całości! Zobaczcie, jak zrobić wegańskie placuszki, które zawsze wychodzą.

Składniki:

  • mąka  150 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • cukier  45 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • sól  1 szczypta

  • olej słonecznikowy  15 ml

  • mleko roślinne  190 ml

  • jagody  50 g

  • maliny  50 g

  • woda  80 ml

  • mąka kukurydziana  5 g

Wegańskie pancakes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie wegańskich pancakes: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce – 150 g mąki, cukier waniliowy, 30 g cukru białego (lub syrop z agawy), proszek do pieczenia, mleko roślinne i sól. Mieszamy do połączenia składników – w masie powinny być widoczne grudki mąki. Na początku może się to wydawać niezwykłe. Nie należy się jednak zniechęcać, dzięki temu naleśniki będą puszyste.

  • Krok 2:

    Smażenie pancakes: na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy (kokosowy również będzie dobry). Wlewamy 2-3 łyżki ciasta na patelnię i formujemy łyżką okrągły kształt. W taki sam sposób zapełniamy pozostałe miejsce na patelni. Smażymy placki na niewielkim ogniu. Gdy tylko na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza, a brzegi zaczną twardnieć, można ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę. Obracamy je tylko raz, w przeciwnym razie szybko stracą swoją puszystość. Placki można podawać zaraz po usmażeniu lub podgrzewać w piekarniku. 

  • Krok 3:

    Sos jagodowy: owoce, cukier (15 g) i wodę umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu jagody delikatnie rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i dodajemy do owoców. Po dokładnym wymieszaniu gotujemy sos na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. 

Porady

  • Wegańskie pancakes możemy formować w dowolne kształty. Najszybciej zrobimy ją używając łyżki. Żeby uzyskać perfekcyjnie okrągły kształt, jak z amerykańskich książek kucharskich, możemy użyć specjalnej silikonowej formy. Sprawdzi się też specjalna patelnia do pancakes, w której są już gotowe otwory na ciasto.  
  • Mając do dyspozycji niedużą patelnię możemy wylać cienką warstwę ciasta na całą jej powierzchnię. Otrzymamy w ten sposób całkiem duży placek, który możemy złożyć na pół i wypełnić nadzieniem. 
  • Wszystkie składniki na wegańskie pancakes powinny mieć temperaturę otoczenia, dlatego warto wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby zdążyły się ogrzać. 
  • Obecność oleju w cieście sprawia, że możemy zupełnie zrezygnować z natłuszczania patelni. 
  • Do zrobienia wegańskich pancakes możemy użyć dowolnego mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego, sojowego, ryżowego.
  • Pojawienie się bąbelków na smażonych pancakes to znak, że placki należy przewrócić na drugą stronę. Możemy poczekać jeszcze kilka sekund, dzięki temu zdążą się delikatnie zarumienić. 
  • Wegańskie pancakes świetnie smakują podane z dżemem truskawkowym i śliwkowym lub w wersji tradycyjnej – z syropem klonowym i borówkami. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańskie pancakes a amerykańskie naleśniki 

Wegańskie pancakes różnią się od tradycyjnych tym, że do ich przyrządzenia nie używamy produktów odzwierzęcych. Nie potrzebujemy jajek, natomiast mleko krowie zastąpione jest roślinnym odpowiednikiem, np. owsianym lub sojowym.  

I choć pancakes bez jajek nie przypominają naszych tradycyjnych naleśników, to tak naprawdę są amerykańską odmianą tej popularnej u nas potrawy, jednak zdecydowanie grubszą i bardziej puszystą. Placki te są uwielbiane przez dzieci i chętnie spożywane na śniadanie. Ich delikatny słodkawy smak i niezwykle delikatna konsystencja w pełni zadowala dziecięce podniebienia.  

W wersji amerykańskiej najbardziej popularne są pancakes z syropem klonowym i borówkami, ale często można też spotkać je posypane cynamonem. W kwestii dodatków mamy pełną dowolność – najważniejsze, żeby smakowało! W sezonie letnim, który w naszym klimacie jest na tyle obfity w świeże owoce, możemy tworzyć nieskończenie wiele wariacji. Poza nim możemy postawić na dżemy, konfitury i syropy. 

Inne wersje pancakes 

Jeśli dopuszczamy w diecie produkty mleczne, warto zapoznać się z innymi przepisami na pancakes. Jednym z nich jest klasyczna wersja tradycyjnych naleśników amerykańskich, robionych na mleku lub maślance.  

Kuchnia to świetne pole do popisu dla miłośników improwizacji, wariacji na temat pancakes jest bardzo dużo. Dominują wśród nich te z dodatkiem rozgniecionych bananów i borówek, dodanych bezpośrednio do ciasta. Bardzo popularne są również pancakes serowe, które idealnie sprawdzają się jako śniadanie. 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne