Kotleciki z łososia

Ocena:

5 (1)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotleciki z łososia, delikatne, przyjemnie doprawione sosem sojowym z lekko wyczuwalną nutą limonki – to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przygotujemy je szybko, a z odpowiednimi dodatkami stanowią pełnowartościowy posiłek. Zarumienione, chrupiące kotleciki z łososia nie tylko apetycznie wyglądają, ale tak samo smakują. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Składniki:

  • łosoś  700 g

  • czosnek  4 ząbki

  • jajka  2 szt.

  • sos sojowy  30 ml

  • limonka  0.5 szt.

  • bułka  1 szt.

  • mleko  200 ml

  • koperek  6 gałązek

  • bułka tarta  100 g

  • olej  50 ml

Kotleciki z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łosoś: rybę myjemy, osuszamy, usuwamy skórę oraz ewentualne ości. Bardzo drobno siekamy lub mielimy maszynką z większymi oczkami, minimum 5 mm. Przekładamy do miski.

  • Krok 2:

    Bułka kajzerka: wkładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Dociskamy tak, by cała była zanurzona.

  • Krok 3:

    Przygotowanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy. 

  • Krok 4:

    Masa: do ryby dokładamy czosnek, koper, wbijamy jajka, sos sojowy. Wyciskamy sok z limonki, a skórkę ścieramy i dodajemy do pozostałych składników. Bułkę odciskamy z mleka i wkładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Formowanie: do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Farsz jest stosunkowo rzadki, taki ma być, dzięki temu kotleciki będą delikatne. Z masy formujemy niewielkie kotlety, np. nabierając łyżką. Otaczamy bułką tartą i w dłoniach kształtujemy spłaszczone kotleciki z łososia.

  • Krok 6:

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średniej mocy smażymy, po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na papier kuchenny, do osaczenia z nadmiaru tłuszczu. 

Porady

  • Do dania idealnie pasują różne, zwłaszcza lekko kwaśne sałatki, np. surówka z kapusty kiszonej czy colesław.
  • Kotleciki z łososia możemy podać z upieczonymi w piekarniku frytkami, łódkami ziemniaków lub z puree, np. z selera czy kalafiora.
  • Zamiast bułki można dodać 4–5 łyżek otrębów owsianych. Po wymieszaniu składników odstawiamy masę na 15 minut do ich napęcznienia i uwolnienia glutenu, który sklei masę.
  • Zamiast łososia możemy użyć inną ulubioną rybę. Jeśli była mrożona, należy wyjąć ją wcześniej z zamrażarki i rozmrożoną odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Kotlety z łososia doskonale sprawdzą się w domowych burgerach z dodatkiem ulubionych warzyw i bułki – najlepsza będzie lekko grillowana lub podpieczona na suchej patelni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne