Jajecznica z cukinią

Ocena:

4.53 (144)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jajecznica z cukinią zapewni wam energię na cały poranek. Jest jednak nie tylko pożywna, ale i niesamowicie smaczna. Dzięki dodatkowi posiekanej na drobno cebulki oraz aromatycznych przypraw, takich jak kolendra, mielona papryka czy natka pietruszki zachwyca już od pierwszego kęsa. Podana w towarzystwie świeżego pieczywa, delikatnie posmarowanego masłem, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli szukacie pomysłów na ciekawe śniadania, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jajecznicę z cukinią i cebulą. 

Składniki:

  • cukinia  200 g

  • jajka  4 szt.

  • cebula  60 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • kolendra  1 szczypta

  • papryka ostra  1 szczypta

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • olej  15 g

Jajecznica z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: natkę pietruszki płuczemy i sieczemy na drobno. Cukinię dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieramy i sieczemy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy je kolendrą mieloną, natką pietruszki oraz papryką. 

  • Krok 2:

    Jajecznica z cukinią: na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulkę. Następnie dorzucamy cukinię, dodajemy sól oraz pieprz i smażymy przez kolejne 5–7 minut. Całość zalewamy rozbełtanymi wcześniej jajkami. Od czasu do czasu mieszając, kontynuujemy smażenie jajecznicy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Jeśli zdarzy wam się przygotować zbyt dużą porcję jajecznicy z cukinią, po wystudzeniu, możecie przełożyć ją do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce do 4 dni. 
  • Jajecznicę możecie smażyć na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu masło klarowane lub rafinowana oliwa z oliwek. 
  • Chcecie urozmaicić smak jajecznicy na cukinii? Możecie zastąpić natkę posiekanym na drobno koperkiem lub szypiorkiem. Z kolei jeśli nie przepadacie za pikantnymi nutami, możecie zamiast papryki ostrej użyć mielonej papryki wędzonej. 
  • Do smażenia jajecznicy z warzywami polecamy używać patelni żeliwnych, które zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła.
  • Lubicie jajecznice o puszystej konsystencji? Pamiętajcie o odpowiednim napowietrzaniu masy podczas mieszania jajek. Ułatwi to poręczna trzepaczka kuchenna. 
  • Lubicie wytrawne śniadania na ciepło? Sprawdźcie nasz pozostałe przepisy na jajecznice
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jajecznica z cukinią – dodatki

Jajecznica z cukinią to niezwykle proste, a jednocześnie bardzo smaczne śniadanie. W podstawowej wersji do jej przygotowania potrzeba jedynie 5 składników – cukinii, jajek, soli oraz pieprzu i tłuszczu do smażenia. Jej smak można jednak urozmaić za pomocą różnorodnych dodatków. Świetnie sprawdzi się w tym celu jakościowa szynka czy starty na drobno ser. Można do niej również dodać inne warzywa, jak choćby por czy paprykę czerwoną. 

Szczególnie polecamy spróbować jajecznicy z cukinią i pieczarkami. By smakowała ona naprawdę wyśmienicie, do jajek warto dorzucić posiekany na drobno szczypiorek. Całość można też przyprawić ząbkiem świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku lub odrobiną kwaśnej śmietany. 

Fanom śródziemnomorskich smaków z pewnością przypadnie do gustu jajecznica z cukinią i pomidorami. W tej wersji najczęściej doprawia się ją mieszanką bazylii, tymianku i oregano. Można pokusić się także o dodatek jakościowej, włoskiej mozzarelli lub aromatycznego parmezanu. Jeśli chcecie, by wasze śniadanie syciło na naprawdę długie godziny, możecie wzbogacić jajecznicę pokrojonym na kawałki i zarumienionym na patelni boczkiem. 

Inne pomysły na śniadania z cukinią w roli głównej 

Choć cukinie najczęściej kojarzą się nam ze składnikiem obiadu, można z nich przyrządzić również rozmaite dania śniadaniowe! Do czego je dodawać? Fanom warzywnych omletów z pewnością przypadnie do gustu włoska frittata z cukinią. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zalać masą jajeczną podsmażone na patelni warzywa. Całość smaży się pod przykryciem przez około 12–15 minut.

Możliwości jest jednak więcej! Wyrośnięty, rumiany chleb z cukinii smakuje wprost fantastycznie.  Można ją także dodawać do wytrawnych, wypełnionych serem muffinek lub pożywnych naleśników z twarogowym farszem. Wolcie śniadania na słodko? W takim razie koniecznie spróbujcie puszystych, cukiniowych placków z tego przepisu. Podane ze świeżymi owocami i odrobiną śmietanki smakują wprost zniewalająco. 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne