Paul Ainsworth
5 (2)
Hot dogi z paluszkami rybnymi to zdrowsza alternatywa dla klasycznej wersji tego popularnego fast foodu. To połączenie mięciutkiej bułki i filetów w chrupiącej panierce zachwyca od pierwszego kęsa. Warto podać je z sosem majonezowym i świeżą sałatą, a rybę obowiązkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Sprawdźcie, jak przygotować domowe hot dogi z paluszkami rybnymi w pysznej odsłonie.
olej słonecznikowy 30 ml
mąka pszenna 25 g
bułka tarta 100 g
jajka kurze 1 szt.
korniszonki 50 g
majonez 100 g
cytryna 1 szt.
bułka 4 szt.
sałata lodowa 200 g
sól 3.5 g
dorsz 400 g
Korniszony kroimy w drobną kostkę i przekładamy je do miseczki. Dodajemy majonez, wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny i mieszamy, aż składniki połączą się.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki o szerokości 1 cm.
Bułki (najlepiej wybrać te do hot dogów, polecamy również przepis na domowe bułki do hot dogów) rozcinamy wzdłuż i podgrzewamy na patelni grillowej. Możemy również użyć zwykłej patelni lub podpiec je w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Rybę (najlepszy będzie dorsz lub mintaj) doprawiamy solą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę - dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej chrupiąca (jeżeli nie mamy czasu, możemy pominąć ten etap). Następnie kroimy ją w poprzek, na równej wielkości paluszki. Jeśli zależy nam na czasie możemy wykorzystać również gotowe paluszki rybne, wtedy cały przepis będzie naprawdę ekspresowy.
Przygotowujemy trzy miski (powinny być dość duże, z płaskim dnem, żeby dało się łatwo panierować rybę). W pierwszej łączymy mąkę, sól i pieprz, delikatnie mieszając. W drugiej ubijamy jajko ze szczyptą soli. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą (najlepsza będzie panko – jest mniej rozdrobniona, niż tradycyjna i nada panierce chrupkości). Fileciki kolejno obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a na końcu w bułce tartej. Odkładamy paluszki na suchy i czysty talerz.
Na dużą patelnię o średnicy 32 cm wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia), dobrze rozgrzewamy, a następnie delikatnie wykładamy przygotowaną wcześniej rybę. Paluszki smażymy na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony. Gdy są gotowe, odsączamy je na papierowym ręczniku kuchennym. Fileciki możemy zrobić w mniej kalorycznej wersji – wystarczy piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Bułki smarujemy łyżką sosu majonezowego z korniszonami, dodajemy garść sałaty, a następnie wkładamy gorący paluszek rybny do środka.
Hot dogi z paluszkami rybnymi możemy podać z ćwiartką cytryny do skropienia. Dobrym dodatkiem będzie też surówka z kiszonej kapusty.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/fish-finger-hot-dogs