Szpinak z cukinią i halloumi

Ocena:

4.56 (142)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, cukinią i serem halloumi.

Składniki:

  • cukinia
  • 30 dag sera halloumi (można zamienić na pleśniowy kozi)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 20 dag szpinaku
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 5 dag płatków migdałowych
  • SOS:
  • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • po kilka świeżych listków mięty i bazylii

Szpinak z cukinią i halloumi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umytą cukinię dzielimy na trzy części, następnie każdą z nich, po długości, kroimy w plastry. Halloumi kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym, smarujemy po obu stronach plastry cukinii i sera, odkładamy na 10 min. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy, smarujemy masłem, grillujemy cukinię i ser po 1–2 min z każdej strony, oprószamy solą i odkładamy. Szpinak czyścimy, pomidorki tniemy na połówki, migdały prażymy na suchej patelni.
  • Na sos: ucieramy musztardę, miód i ocet, na koniec dodajemy po trochu oliwę oraz tłuszcz zebrany na patelni w czasie grillowania cukinii i halloumi. Do gładkiego sosu dodajemy do smaku sól, pieprz i posiekaną miętę i bazylię. Liście szpinaku mieszamy delikatnie z połówkami pomidorków i płatkami migdałowymi, na wierzch kładziemy ugrillowane kawałki cukinii i halloumi, polewamy sosem, oprószamy pieprzem.
  • Halloumi to półtwardy cypryjski ser, najczęściej z mleka owczego, z dodatkiem mięty. Ma zwartą konsystencję, a pod wpływem temperatury zaczyna się ładnie topić, dlatego tak chętnie używa się go do zapiekania, smażenia i grillowania. Do kupienia w większych delikatesach i sklepach internetowych. Można kupić na zapas – na długo zachowuje świeżość i smak.

Porady

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne