30 dag sera halloumi (można zamienić na pleśniowy kozi)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki masła
sól
20 dag szpinaku
30 dag pomidorków koktajlowych
5 dag płatków migdałowych
SOS:
2 łyżeczki musztardy z ziarnami
2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu z białego wina
5 łyżek oliwy
pieprz
po kilka świeżych listków mięty i bazylii
Sposób przygotowania:
na zimno
Szpinak z cukinią i halloumi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umytą cukinię dzielimy na trzy części, następnie każdą z nich, po długości, kroimy w plastry. Halloumi kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym, smarujemy po obu stronach plastry cukinii i sera, odkładamy na 10 min. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy, smarujemy masłem, grillujemy cukinię i ser po 1–2 min z każdej strony, oprószamy solą i odkładamy. Szpinak czyścimy, pomidorki tniemy na połówki, migdały prażymy na suchej patelni.
Na sos: ucieramy musztardę, miód i ocet, na koniec dodajemy po trochu oliwę oraz tłuszcz zebrany na patelni w czasie grillowania cukinii i halloumi. Do gładkiego sosu dodajemy do smaku sól, pieprz i posiekaną miętę i bazylię. Liście szpinaku mieszamy delikatnie z połówkami pomidorków i płatkami migdałowymi, na wierzch kładziemy ugrillowane kawałki cukinii i halloumi, polewamy sosem, oprószamy pieprzem.
Halloumi to półtwardy cypryjski ser, najczęściej z mleka owczego, z dodatkiem mięty. Ma zwartą konsystencję, a pod wpływem temperatury zaczyna się ładnie topić, dlatego tak chętnie używa się go do zapiekania, smażenia i grillowania. Do kupienia w większych delikatesach i sklepach internetowych. Można kupić na zapas – na długo zachowuje świeżość i smak.
Komentarze