Frittata z warzywami / fot. iStock
4.47 (175)
Frittata z warzywami to danie pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Frittata z ziemniakami to rodzaj pożywnego omletu, który będzie idealnym daniem na obiad i kolację. Zaskakujące jest, że również często podawane są w ramach śniadania. Frittata z piekarnika to także pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Pokrojona w kwadraty i nadziana na wykałaczki staje się rodzajem hiszpańskiego tapas. Oto nasz przepis na frittatę.
ziemniaki 300 g
groszek zielony 1 szklanka
jajka 8 szt.
czerwona papryka 1 szt.
pomidor 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
mleko 100 ml
przyprawa curry 1 szczypta
papryka w proszku 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tłuszcze 1 łyżeczka
Porady
Frittata z warzywami z piekarnika może być wykonana na patelni o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepsze są patelnie żeliwne, które trzymają ciepło i nadają się do zapiekania potraw.
Ponadto takie danie jak frittata można przygotować z pieczarkami, z kalafiorem, z cukinią lub z porem. Frittata warzywna to świetny sposób na korzystanie z sezonowych warzyw, a także resztek sera czy wędliny zalegających w lodówce.