Frittata z groszkiem i brokułami

Frittata będzie dobrą opcją na pożywne śniadanie, ale sprawdzi się też w porze obiadowej i kolacyjnej.

frittata

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 146 głosów)

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • średniej wielkości róża brokuła
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • cukier
  • masło
  • 8 jajek
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • gruby szczypior

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek siekamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, groszek wrzucamy na 1 min na lekko posłodzony wrzątek, odcedzamy. Na patelni (której można będzie potem użyć w piekarniku) rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy czosnek i szklimy. Dokładamy brokuły, dusimy ok. 1 min. Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, mieszamy z groszkiem i zalewamy brokuły.
  • Trzymamy na ogniu, delikatnie poruszając patelnią, aż masa zacznie się ścinać. Posypujemy równomiernie parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 5–8 min – zależy, jak ścięte lubimy jajka. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z brokułami i jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy