Frittata będzie dobrą opcją na pożywne śniadanie, ale sprawdzi się też w porze obiadowej i kolacyjnej.
Składniki:
2 ząbki czosnku
średniej wielkości róża brokuła
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
cukier
masło
8 jajek
sól, pieprz, mielona papryka
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
gruby szczypior
Frittata z groszkiem i brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek siekamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, groszek wrzucamy na 1 min na lekko posłodzony wrzątek, odcedzamy. Na patelni (której można będzie potem użyć w piekarniku) rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy czosnek i szklimy. Dokładamy brokuły, dusimy ok. 1 min. Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, mieszamy z groszkiem i zalewamy brokuły.
Trzymamy na ogniu, delikatnie poruszając patelnią, aż masa zacznie się ścinać. Posypujemy równomiernie parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 5–8 min – zależy, jak ścięte lubimy jajka. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017