Frittata ze szparagami, natką i bazylią

Jajecznica lub omlet z warzywami to idealne śniadanie, lunch, a nawet kolacja. Proponujemy włoską frittatę ze szparagami, natką pietruszki i bazylią.

jajecznicaomletfrittata

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 150 głosów)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii + do dekoracji
  • 5 dag startego grana padano

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, resztę kroimy na krótsze kawałki, a te – w paski.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i 2 łyżki masła, wkładamy szparagi i dusimy kilka minut, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją.
  • Jajka miksujemy z 4 łyżkami wody, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną zieleniną oraz serem.
  • Mieszankę wylewamy na patelnię ze szparagami i smażymy, poruszając nią, aż masa z wierzchu zacznie się ścinać.
  • Obkładamy ją resztą masła pokrojonego w wiórki i wstawiamy na najwyżej 5 min do piekarnika z grzaniem nastawionym od góry. Posypujemy odłożoną bazylią.

Notka redakcyjna

Frittata to słynny włoski omlet, który smaży się, a następnie jeszcze zapieka w piekarniku - można go wzbogacać dodatkami takimi jak warzywa, zioła, ser, szynka.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy