Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.57 (199)
Kaczka we wspaniałym orientalnym stylu, ze smakowitym, żółtym ryżem zabarwionym szafranem. Smakuje przepysznie i na pewno wygoni nudę nudę z kuchni!
cebula 1 szt.
olej 75 ml
przyprawa curry 15 g
wiórki kokosowe 50 g
kaczka 1.2 kg
sól 5 g
pieprz 5 g
kafir 2 liście
ocet winny 45 ml
kolendra 3 gałązki
papryka 2 szt.
czosnek 2 ząbki
ryż 250 g
masło 30 g
bulion drobiowy 500 ml
szafran 2 g
Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.
Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.
Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Porady
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym