www.apetitonline.cz
0 (0)
Praskie ciasto to pulchna drożdżówka z kruszonką i cynamonową posypką przełożona aksamitnym kremem śmietankowym. Przepis jest dosyć pracochłonny, ale efekt jest tego warty – deser wygląda jak z najlepszej cukierni. Co ciekawe, w składnikach znajdziemy majonez, który zazwyczaj kojarzy się ze słonymi potrawami. Dzięki niemu powstaje bardzo delikatny, puszysty wypiek. Podajemy niezwykły przepis na ciasto praskie.
mleko 350 ml
mąka pszenna 700 g
cukier puder 180 g
jajka 2 szt.
drożdże 30 g
sól 3 g
masło 220 g
cukier 25 g
cynamon 3 g
cukier waniliowy 16 g
skrobia ziemniaczana 25 g
majonez 250 g
śmietana kremówka 500 ml
Drożdże: rozkruszamy do kubka. Dodajemy 150 ml ciepłego mleka ze szczyptą soli. W misce mieszamy 250 g drobno mielonej mąki i 250 g krupczatki, majonez, 30 g cukru pudru i jajko. Wlewamy drożdże i drewnianą łyżką zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na około 45 minut, w ciepłe miejsce.
Przygotowanie do pieczenia: z wyrośniętego ciasta kształtujemy dwa okrągłe placki (możemy też podzieić je na więcej części, żeby powstały mniejsze porcje). Przenosimy je na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
Kruszonka: do miski wsypujemy 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru pudru. 120 g masła kroimy na kawałki i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami na okruchy.
Pieczenie: smarujemy przygotowane ciasto roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je kruszonką oraz cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor). Studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).
Krem: wlewamy 170 ml mleka do rondelka. Wsypujemy 30 g cukru pudru i cukier wanilinowy. Dodajemy 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki. Podgrzewamy wszystkie składniki, żeby je rozpuścić. Rozrabiamy skrobię ziemniaczaną w 30 ml mleka. Wlewamy do rondelka. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy go z palnika i studzimy.
Śmietana: ubijamy ją na sztywną pianę, a następnie ostrożnie łączymy z kremem budyniowym.
Praskie ciasto: przekrajamy wystudzone placki drożdżowe z kruszonką w poprzek i przekładamy kremem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/prazsky-kolac