Apetit

Praskie ciasto

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Praskie ciasto to pulchna drożdżówka z kruszonką i cynamonową posypką przełożona aksamitnym kremem śmietankowym. Przepis jest dosyć pracochłonny, ale efekt jest tego warty – deser wygląda jak z najlepszej cukierni. Co ciekawe, w składnikach znajdziemy majonez, który zazwyczaj kojarzy się ze słonymi potrawami. Dzięki niemu powstaje bardzo delikatny, puszysty wypiek. Podajemy niezwykły przepis na ciasto praskie.

Składniki:

  • mleko  350 ml

  • mąka pszenna  700 g

  • cukier puder  180 g

  • jajka  2 szt.

  • drożdże  30 g

  • sól  3 g

  • masło  220 g

  • cukier  25 g

  • cynamon  3 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • skrobia ziemniaczana  25 g

  • majonez  250 g

  • śmietana kremówka  500 ml

Praskie ciasto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Drożdże: rozkruszamy do kubka. Dodajemy 150 ml ciepłego mleka ze szczyptą soli. W misce mieszamy 250 g drobno mielonej mąki i 250 g krupczatki, majonez, 30 g cukru pudru i jajko. Wlewamy drożdże i drewnianą łyżką zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na około 45 minut, w ciepłe miejsce.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: z wyrośniętego ciasta kształtujemy dwa okrągłe placki (możemy też podzieić je na więcej części, żeby powstały mniejsze porcje). Przenosimy je na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg).

  • Krok 3:

    Kruszonka: do miski wsypujemy 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru pudru. 120 g masła kroimy na kawałki i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami na okruchy. 

     

  • Krok 4:

    Pieczenie: smarujemy przygotowane ciasto roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je kruszonką oraz cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy około 20 minut (na złoty kolor). Studzimy (najlepiej na kratce cukierniczej).

  • Krok 5:

    Krem: wlewamy 170 ml mleka do rondelka. Wsypujemy 30 g cukru pudru i cukier wanilinowy. Dodajemy 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki. Podgrzewamy wszystkie składniki, żeby je rozpuścić. Rozrabiamy skrobię ziemniaczaną w 30 ml mleka. Wlewamy do rondelka. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy go z palnika i studzimy.

  • Krok 6:

    Śmietana: ubijamy ją na sztywną pianę, a następnie ostrożnie łączymy z kremem budyniowym. 

  • Krok 7:

    Praskie ciasto: przekrajamy wystudzone placki drożdżowe z kruszonką w poprzek i przekładamy kremem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/prazsky-kolac

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne