Esther Clark

Wegańskie ciasto z jabłkami

Ocena:

4.5 (2)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Wegańskie ciasto z jabłkami jest puszyste i wilgotne, w niczym nie ustępuje klasycznym wypiekom ze składnikami pochodzenia zwierzęcego. Kryje w sobie nie tylko słodko-kwaśne owoce, ale także lekko karmelowy smak brązowego cukru i aromat orzechów. Wierzch deseru zdobią rumiane, chrupiące płatki migdałów. Sprawdźcie, jak zrobić wege ciasto z jabłkami. Paduje idealnie do popołudniowej herbaty. 

Składniki:

  • wegańskie masło  150 g

  • mleko owsiane  300 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • mąka pszenna  365 g

  • cukier drobny  100 g

  • brązowy cukier  100 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • ekstrakt migdałowy  5 ml

  • jabłka  300 g

  • płatki migdałowe  20 g

Wegańskie ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Natłuszczamy i wykładamy pergaminem wysoką tortownicę o średnicy 20 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Wlewamy mleko owsiane do dzbanka. Dodajemy do niego sok z cytryny. Odstawiamy na 5 minut w temperaturze pokojowej. Obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych jabłka (najlepiej wykorzystać zieloną, słodko-kwaśną odmianę granny smith). Kroimy je w kostkę o boku 2 cm.

  • Krok 2:

    Umieszczamy 350 g mąki, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia w dużej misce. Wlewamy mleko owsiane (zakwaszone sokiem z cytryny powinno lekko zgęstnieć) i ekstrakt migdałowy. Następnie dodajemy masło wegańskie (własnej roboty lub ze sklepu, wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego) i szczyptę soli. Ubijamy wszystko razem za pomocą elektrycznej trzepaczki.

  • Krok 3:

    Przekładamy jabłka do osobnej miski i posypujemy je łyżką mąki pszennej. Zależy nam, żeby pokryć nią wszystkie kawałki owoców. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Wrzucamy je do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Umieszczamy całość w przygotowanej foremce. Posypujemy ciasto z wierzchu płatkami migdałów. 

  • Krok 4:

    Wkładamy wegańskie ciasto z jabłkami na środkową półkę piekarnika. Czekamy około 60–80 minut lub do momentu, aż stanie się złociste i jędrne w dotyku. Odstawiamy je na kilka minut w foremce na blat kuchenny. Podajemy na ciepło lub wyjmujemy na kratkę cukierniczą i całkiem studzimy. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-apple-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne