Jane Hornby

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Ocena:

4 (2)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Bezglutenowe ciasto cytrynowe wiele zawdzięcza zaskakującemu składnikowi, jakim jest purée ziemniaczane. Dzięki niemu ten wyjątkowy wypiek jest miękki i wilgotny. Do ucieranej masy maślanej o cytrusowym zapachu dodaje się też mielone migdały. Deser wieńczy kwaskowy lukier, który apetycznie spływa po krawędziach. Szybkie bezglutenowe ciasto cytrynowe posmakuje nie tylko osobom z nietolerancją pokarmową.   

Składniki:

  • masło  200 g

  • cukier trzcinowy  200 g

  • jajka  4 szt.

  • mąka migdałowa  175 g

  • ziemniaki gotowane  250 g

  • cytryna  3 szt.

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • cukier  4 łyżki stołowe

Bezglutenowe ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Natłuszczamy i wykładamy pergaminem głęboką, okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolite purée, najlepiej za pomocą praski. Ścieramy skórkę z 3 cytryn. Z jednej z nich wyciskamy sok. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. 

  • Krok 2:

    Masa: cukier trzcinowy (najlepiej rozdrobniony, w formie cukru pudru) ucieramy z masłem na jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Dodajemy mielone migdały (jeśli chcemy wyeliminować orzechy z przepisu, możemy je zastąpić polentą lub mąką bezglutenową), wystudzone purée ziemniaczane, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do formy.  Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy przez 40–45 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha. Po 10 minutach studzenia wyjmujemy je na metalową kratkę cukierniczą.

  • Krok 4:

    Podanie: mieszamy cukier granulowany z sokiem z cytryny. Powstałą masę wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Pozwalamy jej spłynąć po bokach. Całkowicie studzimy ciasto przed krojeniem i podaniem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/gluten-free-lemon-drizzle-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne