Cytrynowiec

Cytrynowiec to ciasto biszkoptowe nasączone ponczem z warstwą budyniowego kremu. Z kolei na nim położona jest lekka pianka, a całość jest jednocześnie słodka i kwaśna. Wierzch pokrywają maślane herbatniki pokryte lukrem z cytrusową nutą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po porządnym schłodzeniu w lodówce. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepisy na ciasto cytrynowe z pianką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

biszkopt ciasto z kremem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 149 głosów)

Cytrynowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piana na biszkopt: oddzielamy białka żółtek i ubijamy je na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy łyżka po łyżce 100 g cukru.

  • 2.

    Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka, mąkę (pszenną i ziemniaczaną) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżkę zimnej wody (15 ml). Całość ostrożnie mieszamy szpatułką do ciasta do połączenia składników.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blachę o wymiarach ok. 35×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4.

    Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

  • 5.

    Budyń na krem cytrynowy: w garnku wstawiamy do zagotowania 200 ml wody, 100 ml soku z cytryny i 200 g cukru. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy budyń śmietankowy w proszku – tak, żeby nie było grudek. Do gotującej się wody dodajemy budyń. Całość energicznie mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 6.

    Ucieranie kremu: w osobnej misce miksujemy miękkie masło na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas mieszając składniki mikserem na wysokich obrotach.

  • 7.

    Poncz: 100 ml letniej wody mieszamy z 15 ml soku z cytryny i 5 g cukru. Ponczem nasączamy przestudzony biszkopt.

  • 8.

    Nakładanie kremu: na biszkopt nakładamy krem cytrynowy i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.

  • 9.

    Pianka cytrynowa: w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i studzimy. Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę, a gdy jest już gęsta, dodajemy 30 g cukru pudru. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.

  • 10.

    Lukier: w osobnym naczyniu mieszamy 30 ml soku z cytryny z pozostałym cukrem pudrem (100 g) do uzyskania gładkiej i lekko lejącej się konsystencji.

  • 11.

    Składanie ciasta: z lodówki wyjmujemy biszkopt z kremem cytrynowym. Na krem nakładamy piankę z bitej śmietany i galaretki. Na niej układamy herbatniki (jeden obok drugiego), które z kolei pokrywamy równomierną warstwą lukru.

  • 12.

    Cytrynowiec jest gotowy: ciasto należy jednak porządnie schłodzić, aby dało się pokroić w kostkę.

Porady

  • Do ciasta potrzebne są dwa budynie śmietankowe bez cukru (opakowania po 44 g).
  • Wybierając herbatniki warto zwrócić uwagę na ich skład. Nie powinny zawierać tłuszczów utwardzonych czy oleju palmowego, ponieważ te składniki nie są zdrowe.
  • Biszkopt na cytrynowiec możemy upiec także w tortownicy o średnicy 28 cm.
  • Jeśli nie mamy papieru do pieczenia, możemy posmarować blachę masłem i obsypać bułką tartą. Stary, domowy sposób skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta.
  • Jeśli lukier wyszedł zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
  • Gotowe ciasto z kremem cytrynowym należy wstawić do lodówki na min. 12 godz.

Notka redakcyjna

Cytrynowiec bez pieczenia

Jest kilka sposobów na to, żeby przygotować równie pyszny cytrynowiec bez pieczenia. W najbardziej popularnych wersjach spód do ciasta przygotowujemy:

  • z pokruszonych herbatników – ciastka rozdrabniamy w malakserze, a następnie mieszamy z masłem i cukrem pudrem. Możemy dodać także trochę tężejącej galaretki cytrynowej (wystarczą 2 łyżki). Taką masą wykładamy spód blachy na ciasto,
  • z całych herbatników lub biszkoptów – układamy je ciasno na dnie blachy. W tej wersji możemy zrezygnować z ciasteczek na wierzchu ciasta. Zamiast tego na piankę kładziemy galaretkę cytrynową lub przestudzoną polewę czekoladową.

Cytrynowiec z bezą

Ciasto z pianką cytrynową możemy także przykryć bezą zrobioną z białek i drobnego cukru do wypieku. Pianę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – w takim samym rozmiarze, jak przygotowany wcześniej biszkopt. Pieczemy przez 60–100 min w temperaturze 110°C do momentu, aż beza będzie sucha.

Cytrynowiec świetnie wygląda także z minibezami na wierzchu, które wyciskamy na blachę przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy układamy na piance, rezygnując z herbatników i lukru.

Inne pomysły na dekorację kostki cytrynowej

Gotowe ciasto możemy ozdobić także:

  • plasterkami cytryny – układamy je w plasterkach na niezastygniętym jeszcze lukrze,
  • kandyzowaną lub startą skórką z cytryny – w pierwszym wariancie gotujemy skórkę w słodkim syropie, podobnie jak kandyzowaną skórkę pomarańczową. W drugim – wyparzamy owoce i ścieramy skórkę na tarce o drobnych lub grubych oczkach,
  • wiórkami z czekolady – mleczną, deserową lub białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu lukru.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy