Cytrynowiec to ciasto biszkoptowe nasączone ponczem z warstwą budyniowego kremu. Z kolei na nim położona jest lekka pianka, a całość jest jednocześnie słodka i kwaśna. Wierzch pokrywają maślane herbatniki pokryte lukrem z cytrusową nutą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po porządnym schłodzeniu w lodówce. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepisy na ciasto cytrynowe z pianką.
fot. Magda Pomorska
(średnia 4.44 z 149 głosów)
Piana na biszkopt: oddzielamy białka żółtek i ubijamy je na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy łyżka po łyżce 100 g cukru.
Masa na biszkopt: do piany z białek dodajemy żółtka, mąkę (pszenną i ziemniaczaną) zmieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżkę zimnej wody (15 ml). Całość ostrożnie mieszamy szpatułką do ciasta do połączenia składników.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blachę o wymiarach ok. 35×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: masę na biszkopt przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Budyń na krem cytrynowy: w garnku wstawiamy do zagotowania 200 ml wody, 100 ml soku z cytryny i 200 g cukru. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy budyń śmietankowy w proszku – tak, żeby nie było grudek. Do gotującej się wody dodajemy budyń. Całość energicznie mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieranie kremu: w osobnej misce miksujemy miękkie masło na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas mieszając składniki mikserem na wysokich obrotach.
Poncz: 100 ml letniej wody mieszamy z 15 ml soku z cytryny i 5 g cukru. Ponczem nasączamy przestudzony biszkopt.
Nakładanie kremu: na biszkopt nakładamy krem cytrynowy i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.
Pianka cytrynowa: w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i studzimy. Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę, a gdy jest już gęsta, dodajemy 30 g cukru pudru. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę.
Lukier: w osobnym naczyniu mieszamy 30 ml soku z cytryny z pozostałym cukrem pudrem (100 g) do uzyskania gładkiej i lekko lejącej się konsystencji.
Składanie ciasta: z lodówki wyjmujemy biszkopt z kremem cytrynowym. Na krem nakładamy piankę z bitej śmietany i galaretki. Na niej układamy herbatniki (jeden obok drugiego), które z kolei pokrywamy równomierną warstwą lukru.
Cytrynowiec jest gotowy: ciasto należy jednak porządnie schłodzić, aby dało się pokroić w kostkę.
Porady
- Do ciasta potrzebne są dwa budynie śmietankowe bez cukru (opakowania po 44 g).
- Wybierając herbatniki warto zwrócić uwagę na ich skład. Nie powinny zawierać tłuszczów utwardzonych czy oleju palmowego, ponieważ te składniki nie są zdrowe.
- Biszkopt na cytrynowiec możemy upiec także w tortownicy o średnicy 28 cm.
- Jeśli nie mamy papieru do pieczenia, możemy posmarować blachę masłem i obsypać bułką tartą. Stary, domowy sposób skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta.
- Jeśli lukier wyszedł zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
- Gotowe ciasto z kremem cytrynowym należy wstawić do lodówki na min. 12 godz.
Jest kilka sposobów na to, żeby przygotować równie pyszny cytrynowiec bez pieczenia. W najbardziej popularnych wersjach spód do ciasta przygotowujemy:
Ciasto z pianką cytrynową możemy także przykryć bezą zrobioną z białek i drobnego cukru do wypieku. Pianę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – w takim samym rozmiarze, jak przygotowany wcześniej biszkopt. Pieczemy przez 60–100 min w temperaturze 110°C do momentu, aż beza będzie sucha.
Cytrynowiec świetnie wygląda także z minibezami na wierzchu, które wyciskamy na blachę przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy układamy na piance, rezygnując z herbatników i lukru.
Gotowe ciasto możemy ozdobić także:
Komentarze