Tort de lamaie – ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Płaską formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodając stopniowo żółtka, jogurt, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryny, ubijać, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z białek ubić niezbyt sztywną pianę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Masę przełożyć do formy, piec ok. 25 min w temp.190°C, aż ciasto stężeje i przyrumieni się. Upieczone wyjąć z formy, usunąć papier.
Syrop: do małego rondla wlać sok z cytryny, miód oraz 3 łyżki wody, włożyć korę cynamonu. Podgrzewać, mieszając, aż płyn zacznie wrzeć. Gotować, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia, usunąć cynamon i polać syropem ciasto, posypać je strużkami skórki cytrynowej. Odstawić, aby całkowicie ostygło. Pokroić na 16 porcji.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze