Młode liście ogórecznika sa używane jako przyprawa do sałatek, zup i innych dań. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Wypróbuj, jak smakują w bulionie z rukolą i parmezanem.
Ogórecznika i rukolę drobno kroimy. Dymki i czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i dymki. Dorzucamy całą zieleninę, mieszając dusimy.
Kiedy trochę zmięknie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3–5 min, aż odparuje alkohol.
Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Mieszamy z parmezanem (60 g), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z tagliatelle, posypujemy dodatkowo parmezanem.
zupy, bulion - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą
Komentarze