Bulion z ogórecznikiem, rukolą i parmezanem

Młode liście ogórecznika sa używane jako przyprawa do sałatek, zup i innych dań. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Wypróbuj, jak smakują w bulionie z rukolą i parmezanem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bulion

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l listków ogórecznika
  • 20 dag rukoli
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
  • sól, pieprz
  • ugotowane tagliatelle

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Bulion z ogórecznikiem, rukolą i parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórecznika i rukolę drobno kroimy. Dymki i czosnek siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i dymki. Dorzucamy całą zieleninę, mieszając dusimy.
  • Kiedy trochę zmięknie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3–5 min, aż odparuje alkohol.
  • Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Mieszamy z parmezanem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy z tagliatelle, posypujemy dodatkowo parmezanem.

Porady

Zobacz też: Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy