Myślę, że fascynaci mięsnych pyszności będą zadowoleni, kiedy znajdzie się przed nimi to danie.
Składniki:
1,2 kg. giczy wołowej ( bez kości )
3 łyżki oleju
2 cebule ( pokroić w duże kawałki )
500 ml bulionu
1 łyżka miodu
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego peperoni
przyprawy: sól / pieprz
Wolnopieczona gicz wołowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Wykroić kośc z giczy wołowej, oczyścić z błon i umyć, przyprawić z solą i pieprzem, mięso obsmażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumieni.
► Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dorzucić cebule, posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, wlać ocet balsamiczny i bulion. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /. Po jakimś czasie jak trzeba podlać wodą.
► Po 210 minutach pieczenia, tempetaturę podwyszyć do 150C, mięso odwrócić na drugą stronę i odkryc na 15 minut. Pozostały czas piec dalej pod przykryciem. Po tak długim pieczeniu mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne.