www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Pizza biała z brukselką i serem pleśniowym nawiązuje do wytrawnych wypieków w stylu alzackim. Nie ma co ukrywać, jest to niecodzienne połączenie składników o bardzo intensywnym aromacie. Może też zaskoczyć smakiem, ale pozytywnie - małe kapustki spoczywają na sosie z mascarpone i wręcz pływają w serze pleśniowym. Domowe ciasto na pizzę można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko wyjąć z lodówki do wyrośnięcia. Przetestujcie przepis na pizzę białą z brukselkami na kremowym sosie.
mąka 00 300 g
drożdże 3 g
oliwa z oliwek 60 ml
czosnek 2 ząbki
brukselka 140 g
mascarpone 75 g
ser pleśniowy 75 g
semolina 15 g
pieprz 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę (może być specjalna do pizzy, typ 00 lub uniwersalna typ 450 bądź 500), dosypujemy 3 g soli i suche drożdże, wlewamy ciepłą wodę i 30 ml oliwy. Składniki zagniatamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Odstawiamy je na 5 minut.
Stolnicę lub czysty blat kuchenny posypujemy mąką, pokrywamy nią też dłonie (lub natłuszczamy je oliwą lub olejem). Ciasto na pizzę wyrabiamy przez 5-10 minut. Przekładamy je do miski (można ją wcześniej natłuścić) i przykrywamy folią spożywczą (też można ją natłuścić) lub czystą ściereczką kuchenną. Odstawiamy na bok, w ciepłe i nieprzewiewene miejsce, aż podwoi objętość, na 1 godzinę. Jeśli chcemy zrobić białą pizzę kolejnego dnia, to po wyrobieniu ciasta przekładamy je do lodówki, a potem postępujemy w ten sam sposób (czekamy aż powiększy się dwukrotnie). Z kolei wsadzone do zamrażalnika wytrzyma do 30 dni - przekładamy je do natłuszczonego woreczka strunowego, usuwamy nadmiar powietrza i zamykamy. Rozmrażamy w lodówce, potem ogrzewamy w temperaturze pokojowej i przygotowujemy blaty do pizzy.
Ciasto na pizzę dzielimy na pół, formujemy okrągłe kulki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220-240°C.
Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną semoliny (lub mąki pszennej), staramy się nie używać jej zbyt dużo, ponieważ zmniejszy to przyczepność. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, o długości około 30 cm. Przenosimy je na blachę do pieczenia, w razie potrzeby zmieniamy jej kształt. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
Składniki dzielimy na pół. Z brukselek zdejmujemy uszkodzone wierzchnie liście i usuwamy głąb. Małe kapustki kroimy w cienkie plasterki. Do miseczki przelewamy 30 ml oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowane brukselki - mieszamy. Drożdżowe ciasto na pizzę smarujemy 50 g mascarpone, pozostawiając puste brzegi. Na powierzchni rozkładamy równomiernie brukselki. Na wierzchu układamy kawałki miękkiego sera pleśniowego (typu gorgonzola) i resztę mascarpone, tworząc z niego niewielkie kropki. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Pizzę białą z brukselką i serem pleśniowym wkładamy do piekarnika, na najwyższą półkę piekarnika, a drugą na środkową. Wyjmyjemy zrumienione po 10-12 minutach. Możemy podawać skropioną oliwą, octem balsamicznym lub z pomidorowym sosem do pizzy.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brussels-blue-cheese-pizza