Pizza biała z brukselką i serem pleśniowym

Ocena:

5 (1)

  • 42 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pizza biała z brukselką i serem pleśniowym nawiązuje do wytrawnych wypieków w stylu alzackim. Nie ma co ukrywać, jest to niecodzienne połączenie składników o bardzo intensywnym aromacie. Może też zaskoczyć smakiem, ale pozytywnie - małe kapustki spoczywają na sosie z mascarpone i wręcz pływają w serze pleśniowym. Domowe ciasto na pizzę można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko wyjąć z lodówki do wyrośnięcia. Przetestujcie przepis na pizzę białą z brukselkami na kremowym sosie.

Składniki:

  • mąka 00  300 g

  • drożdże  3 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • brukselka  140 g

  • mascarpone  75 g

  • ser pleśniowy  75 g

  • semolina  15 g

  • pieprz  1 szczypta

Pizza biała z brukselką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do miski wsypujemy mąkę (może być specjalna do pizzy, typ 00 lub uniwersalna typ 450 bądź 500), dosypujemy 3 g soli i suche drożdże, wlewamy ciepłą wodę i 30 ml oliwy. Składniki zagniatamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Odstawiamy je na 5 minut.

  • Krok 2:

    Stolnicę lub czysty blat kuchenny posypujemy mąką, pokrywamy nią też dłonie (lub natłuszczamy je oliwą lub olejem). Ciasto na pizzę wyrabiamy przez 5-10 minut. Przekładamy je do miski (można ją wcześniej natłuścić) i przykrywamy folią spożywczą (też można ją natłuścić) lub czystą ściereczką kuchenną. Odstawiamy na bok, w ciepłe i nieprzewiewene miejsce, aż podwoi objętość, na 1 godzinę. Jeśli chcemy zrobić białą pizzę kolejnego dnia, to po wyrobieniu ciasta przekładamy je do lodówki, a potem postępujemy w ten sam sposób (czekamy aż powiększy się dwukrotnie). Z kolei wsadzone do zamrażalnika wytrzyma do 30 dni - przekładamy je do natłuszczonego woreczka strunowego, usuwamy nadmiar powietrza i zamykamy. Rozmrażamy w lodówce, potem ogrzewamy w temperaturze pokojowej i przygotowujemy blaty do pizzy.

  • Krok 3:

    Ciasto na pizzę dzielimy na pół, formujemy okrągłe kulki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220-240°C.

  • Krok 4:

    Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną semoliny (lub mąki pszennej), staramy się nie używać jej zbyt dużo, ponieważ zmniejszy to przyczepność. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, o długości około 30 cm. Przenosimy je na blachę do pieczenia, w razie potrzeby zmieniamy jej kształt. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.

  • Krok 5:

    Składniki dzielimy na pół. Z brukselek zdejmujemy uszkodzone wierzchnie liście i usuwamy głąb. Małe kapustki kroimy w cienkie plasterki. Do miseczki przelewamy 30 ml oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i poszatkowane brukselki - mieszamy. Drożdżowe ciasto na pizzę smarujemy 50 g mascarpone, pozostawiając puste brzegi. Na powierzchni rozkładamy równomiernie brukselki. Na wierzchu układamy kawałki miękkiego sera pleśniowego (typu gorgonzola) i resztę mascarpone, tworząc z niego niewielkie kropki. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 6:

    Pizzę białą z brukselką i serem pleśniowym wkładamy do piekarnika, na najwyższą półkę piekarnika, a drugą na środkową. Wyjmyjemy zrumienione po 10-12 minutach. Możemy podawać skropioną oliwą, octem balsamicznym lub z pomidorowym sosem do pizzy

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brussels-blue-cheese-pizza

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne