Tartaletki z gruszkami i serem pleśniowym

Ocena:

4.49 (183)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Małe tartaletki, takie dosłownie na dwa kęsy, są wspaniałą przystawką, zarówno na uroczystym przyjęciu, jak i domówce ze znajomymi. Absolutnie przepyszne!

Składniki:

  • gruszki  4 szt.

  • sok z cytryny  1 szt.

  • lazur  200 g

  • śmietana 18%  15 g

  • koniak  50 ml

  • orzechy włoskie  200 g

  • ciasto francuskie  450 g

  • tymianek  15 g

  • pieprz  5 g

  • jajka  1 szt.

Tartaletki z gruszkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umyte gruszki tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–4 mm, zachowując kształt owocu, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kruszymy i miksujemy ze śmietaną, koniakiem i połową orzechów.

  • Krok 2:

    Ciasto rozwijamy, ew. lekko rozwałkowujemy, aby pokryło całą blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście, płasko układamy po plastrze gruszki, jeden obok drugiego, aby się nie stykały. Ostrym dużym nożem tniemy wszystko na prostokąty, aby każdy zawierał jeden plaster gruszki.

  • Krok 3:

    Na każdym plastrze kładziemy sporą porcję masy serowej, oprószamy pieprzem, posypujemy resztą grubo pociętych orzechów i listkami tymianku. Ciasto wokół gruszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°c na 10–12 min, tak aby ciasto się zrumieniło, wyrosło, a ser lekko roztopił. Podajemy na ciepło.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne