REKLAMA

Tartaletki z gruszkami i serem pleśniowym

Małe tartaletki, takie dosłownie na dwa kęsy, są wspaniałą przystawką, zarówno na uroczystym przyjęciu, jak i domówce ze znajomymi. Absolutnie przepyszne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tartaletki Przystawki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)


Składniki:

  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • 20 dag sera z niebieską pleśnią
  • łyżka gęstej śmietany
  • 50 ml koniaku
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 45 dag gotowego ciasta francuskiego (duży płat
  • albo 3 mniejsze)
  • pieprz
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • jajko do posmarowania ciasta

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Umyte gruszki tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–4 mm
  • zachowując kształt owocu
  • skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kruszymy i miksujemy ze śmietaną
  • koniakiem i połową orzechów. Ciasto rozwijamy
  • ew. lekko rozwałkowujemy
  • aby pokryło całą blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście
  • płasko układamy po plastrze gruszki
  • jeden obok drugiego
  • aby się nie stykały. Ostrym dużym nożem tniemy wszystko na prostokąty
  • aby każdy zawierał jeden plaster gruszki.
  • Na każdym plastrze kładziemy sporą porcję masy serowej
  • oprószamy pieprzem
  • posypujemy resztą grubo pociętych orzechów i listkami tymianku. Ciasto wokół gruszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°c
  • na 10–12 min
  • tak aby ciasto się zrumieniło
  • wyrosło
  • a ser lekko roztopił. Podajemy na ciepło.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy