Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (183)
Małe tartaletki, takie dosłownie na dwa kęsy, są wspaniałą przystawką, zarówno na uroczystym przyjęciu, jak i domówce ze znajomymi. Absolutnie przepyszne!
gruszki 4 szt.
sok z cytryny 1 szt.
lazur 200 g
śmietana 18% 15 g
koniak 50 ml
orzechy włoskie 200 g
ciasto francuskie 450 g
tymianek 15 g
pieprz 5 g
jajka 1 szt.
Umyte gruszki tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–4 mm, zachowując kształt owocu, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kruszymy i miksujemy ze śmietaną, koniakiem i połową orzechów.
Ciasto rozwijamy, ew. lekko rozwałkowujemy, aby pokryło całą blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście, płasko układamy po plastrze gruszki, jeden obok drugiego, aby się nie stykały. Ostrym dużym nożem tniemy wszystko na prostokąty, aby każdy zawierał jeden plaster gruszki.
Na każdym plastrze kładziemy sporą porcję masy serowej, oprószamy pieprzem, posypujemy resztą grubo pociętych orzechów i listkami tymianku. Ciasto wokół gruszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°c na 10–12 min, tak aby ciasto się zrumieniło, wyrosło, a ser lekko roztopił. Podajemy na ciepło.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady
Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu