Good Food team

Czekoladowe babeczki walentynkowe

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Czekoladowe babeczki walentynkowe są miękkie i puszyste, a do tego kryją w sobie kremowe, rozpływające się w ustach pralinki. To uroczy deser dla zakochanych, który zdobią wzory z kremu maślanego i serduszka z białej czekolady. Zobaczcie, jak upiec walentynkowe babeczki. Podarujcie je ukochanej osobie lub zróbcie sobie sami słodki prezent. 

Składniki:

  • masło  325 g

  • cukier muscovado  200 g

  • kakao  70 g

  • mąka pszenna  140 g

  • jajka  2 szt.

  • pralinki  8 szt.

  • cukier puder  300 g

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • biała czekolada  8 szt.

Czekoladowe babeczki walentynkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wykładamy blaszkę na muffiny 8 papilotkami lub przygotowujemy pojedyncze foremki silikonowe. Rozpuszczamy 175 g masła w rondelku i pozostawiamy je do ostygnięcia na 5 minut.

  • Krok 2:

    Mieszamy cukier trzcinowy muscovado (jasny) z 50 g kakao i mąką. Możemy to zrobić łyżką lub z pomocą robota kuchennego, żeby dokładnie rozbić grudki cukru. Dodajemy do suchych składników płynne masło i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

  • Krok 3:

    Rozmieszczamy po trochu mieszanki w foremkach, a następnie do każdej z nich wkładamy ulubione pralinki lub domowe trufle czekoladowe. Warto zrobić je z białej tabliczki, żeby odcinały się kolorystycznie od kakaowej babeczki i tworzyły zaskakujące wnętrze. Nakładamy łyżką pozostałą masę, upewniając się, że trufle są całkowicie przykryte. Pieczemy babeczki na walentynki przez 15–20 minut. Studzimy je (najlepiej na kratce cukierniczej, żeby odparowały).

  • Krok 4:

    Umieszczamy 150 g miękkiego masła, cukier puder i ekstrakt waniliowy w misie miksera. Ucieramy masę przez około 5–8 minut, aż będzie idealnie gładka i prawie biała. Zmniejszamy obroty urządzenia do minimum i ucieramy ją jeszcze przez kilka minut, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

  • Krok 5:

    Dekorujemy czekoladowe babeczki walentynkowe. Rozsmarowujemy część waniliowego kremu maślanego na wystudzonym cieście. Resztę mieszamy z 2 łyżkami kakao (około 20 g), a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego wyposażonego w dużą końcówkę w kształcie gwiazdy. Wyciskamy serca na szczycie babeczek. Na koniec ozdabiamy je serduszkami z białek czekolady. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/melting-heart-muffins

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne