Zupa jabłkowa

Smaczna

dodany przez: Alex_M

Zupy

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 148 głosów)


Składniki:

  • 2 jabłka
  • 0,75 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego domowego
  • 1 cytryna
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • 80 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cytrynę wyszorować, sparzyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, ¾ wrzucić do garnuszka, zalać wodą, dodać 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. Resztę pokrojonego jabłka włożyć do miseczki, polać sokiem z cytryny (2-3 łyżki) i wymieszać (żeby nie ściemniało).
  • Do gotujących się jabłek dodać domowego cukru waniliowego, zamieszać. gotować 5-7 minut do miękkości owocu.
  • Następnie garnek zdjąć z ognia, zmiksować zawartość blenderem.
  • Dodawać po łyżce jogurtu greckiego (dobrze by był w temperaturze pokojowej), mieszać dokładnie.
  • Zupę doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny wg własnego smaku, nalać do miseczek, rozłożyć odłożone wcześniej jabłka, posypać cynamonem i szczyptą gałki i od razu podawać.
  • Zupa dobrze też smakuje na zimno jako deser. Chociaż mnie bardziej smakowała na ciepło
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy