Właściwości imbiru
Surowiec zielarski stanowią obrane, świeże lub wysuszone kłącza imbiru, bogate zwłaszcza w olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest zingiberen, nadający przyprawie ostry, korzenny smak. Korzeń stanowi także bogate źródło żywicy, skrobi, cukrów, soli mineralnych oraz kwasów organicznych. Dzięki unikalnemu składowi imbir wykazuje silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane m.in. w łagodzeniu dolegliwości związanych ze schorzeniami reumatycznymi. Aromatyczna przyprawa działa też przeciwzakrzepowo, zmniejszając lepkość krwi.
Japońscy badacze odkryli, że imbir - zarówno świeży, jak i przetworzony - zapobiega wymiotom, ogranicza wydzielanie soków żołądkowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i pobudza pracę serca. Jest także naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację. Pomaga udrożnić drogi oddechowe oraz wzmacnia system odpornościowy.
Imbir, dzięki wysokiej zawartości związków zwanych gingerolami, skutecznie zapobiega chorobie lokomocyjnej, z czego już przed wiekami korzystali Chińczycy pływający na dżonkach, żując w czasie pracy korzeń tej rośliny.
Imbir – przeciwwskazania
Imbir jest bardzo zdrowym produktem naturalnym, jednak czasem należy zachować umiar w jego spożywaniu. Dotyczy to m.in. kobiet w ciąży, ponieważ nadmiar substancji zawartych w przyprawie może powodować skurcze macicy. Imbiru powinny także unikać matki karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są również zdiagnozowane wrzody żołądka i dwunastnicy, kamienie żółciowe, refluks żołądkowo-przełykowy oraz zaburzenia krzepliwości krwi. Gdy zażywa się leki przeciwzakrzepowe, barbiturany czy beta-blokery lepiej wyeliminować imbir z diety.
Jak wykorzystać imbir w kuchni
Wysuszone, krajane w cienkie kawałeczki lub mielone kłącza imbiru stanowią aromatyczną przyprawę o szerokim zastosowaniu. Szczyptą aromatycznego proszku warto doprawić tłuste mięso (np. mięso mielone do kotletów lub schabowe), dzięki czemu stanie się łatwiej strawne. Imbir, zmieszany z olejem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem sprawdzi się jako składnik marynaty, np. do żeberek. Można go też stosować do drobiu i ryb czy sałatek owocowych, zwłaszcza z jabłek i bananów.
Imbirem warto też wzbogacić smak kompotów, w tym wigilijnego napoju z suszonych owoców. W kuchni polskiej doprawia się nim pasztet czy flaki, świetnie sprawdza się również jako przyprawa do piernika. W kuchni angielskiej używany jest jako dodatek do ciasteczek i marmolad, stanowi także bazę popularnego piwa imbirowego, obok cytryny, cukru i drożdży. Imbir sprawdzi się też w przepisie na domowy likier imbirowo-cytrynowy. Sproszkowany imbir to ważny składnik przyprawy curry, poza tym dobrze komponuje się z wszelkimi egzotycznymi przyprawami.
Komentarze